Κορονοϊός: «Κούρεμα» 80% στα χειρουργεία - Σε απόγνωση ασθενείς και γιατροί
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΚατακόρυφη μείωση στις χειρουργικές επεμβάσεις καταγράφονται λόγω και του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ενώ μέχρι σήμερα οι πολίτες μεταχρονολογούσαν τις ιατρικές τους ανάγκες και ανέβαλαν προγραμματισμένα χειρουργεία προκειμένου να μη βρεθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, πλέον με βάση τα νέα μέτρα για το τρίτο lockdown επισήμως τα τακτικά χειρουργεία θα πρέπει να περιορισθούν κατά 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι στα κάγκελα από τη δραστική μείωση καθώς σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι καταστροφικό για την υγείας των πολιτών.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τα αυξημένα κρούσματα φέρνουν ομάδες κρούσης στα νοσοκομεία
Πριν και μετά τον κορονοϊό
Πάντως κατά τη διάρκεια των lockdown τα προγραμματισμένα χειρουργεία παρουσιάζουν κάθετη μείωση τόσο εξαιτίας των περιορισμών όσο και εξαιτίας του φόβου των πολιτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το ethnos.gr, προ της πανδημίας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα. Την επόμενη δραματική χρονιά, το ίδιο διάστημα δηλαδή του μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της τάξης του 32%. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2019 προ της πανδημίας, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, στα 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς (εξαιρούνται τα ψυχιατρικά και τα ογκολογικά νοσοκομεία), η μείωση των τακτικών χειρουργικών ήταν της τάξης του 30%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Στο πρώτο lockdown
Στο πρώτο κύμα του κορονοϊού υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), υπό κανονικές συνθήκες και προ κορονοϊού, στα 24 Νοσοκομεία της Αθήνας πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 400-500 επεμβάσεις ημερησίως. Όταν όμως μπήκε στη ζωή μας ο κορονοϊός, οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 250 σε όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Οι γιατροί
Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πλευρά τους με συνεχή αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας ζητούν να επανέλθουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η μείωση κατά 80% των τακτικών επεμβάσεων λόγω του νέου lockdown «είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις». Ο κλάδος απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτό «το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού».
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά