Υγεία|17.02.2021 12:26

Κορονοϊός: Ανησυχία για νέο μεταλλαγμένο υβρίδιο

Newsroom

Δύο μεταλλάξεις του κορονοϊού, η βρετανική Β.1.1.7 και η αμερικανική Β.1.429 (η οποία έχει βρεθεί στην Καλιφόρνια) φαίνεται να έχουν συνδυάσει τα γονιδιώματα τους για να σχηματίσουν μία νέα υβριδική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του newscientist, το μεταλλαγμένο αυτό υβρίδιο ανακαλύφθηκε σε δείγμα ιών και ίσως σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δρ. Bette Korber η οποία ανακάλυψε το υβρίδιο σε εργαστήριο στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σε σύσκεψη της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης ότι υπάρχουν «αρκετά σαφείς» ενδείξεις ότι υπάρχει αυτός ο συνδυασμός, που αν επιβεβαιωθεί θα είναι ο πρώτος για την πανδημία του κορονοϊού. Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν -ανεξάρτητα η μία από την άλλη- ότι δεν είχαν δει σημάδια τέτοιο συνδυασμού στην Covid-19, αν και είναι κάτι που θεωρείται συχνό στους κορονοϊούς.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο συνδυασμός μίας μετάλλαξης θεωρείται σοβαρότερος από τις άλλες παραλλαγές του ιού καθώς επιφέρει πολλαπλές ταυτόχρονες μεταλλάξεις στο ίδιο στέλεχος. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι μεταλλάξεις δεν ενισχύουν τον ιό, αλλά περιστασιακά το κάνουν. Μάλιστα υπάρχει μία εκτίμηση ότι μέσω ενός τέτοιου συνδυασμού δημιουργήθηκε και ο ίδιος ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στο παρελθόν.

Η Κόρμπερ έχει βρει ένα μόνο συνδυασμένο γονιδίωμα κορονοϊού ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα που έχουν αναλυθεί. Δεν είναι ακόμη καν γνωστό αν αυτός ο συνδυασμένος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή αν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν ένας άνθρωπος μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού ταυτόχρονα, τότε η συνάντησή τους μέσα στο σώμα του μπορεί να διευκολύνει έναν συνδυασμό των δύο γονιδιωμάτων.

«Βρισκόμαστε πιθανώς στο σημείο που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ολοι οι κορονοϊοί ανασυνδυάζονται, οπότε το ερώτημα δεν είναι το εάν αλλά το πότε», σημείωσε ο Sergei Pond, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Η Korber ανακοίνωσε ότι ο μεταλλαγμένος αυτό ιός που βρήκε, διαθέτει μια μετάλλαξη (Δ69/70) από τη βρετανική μετάλλαξη που την καθιστά πιο μεταδοτική και μία άλλη μετάλλαξη (L452R) από την αμερικανική παραλλαγή που την καθιστά πιο ανθεκτική στα αντισώματα. «Αυτό μπορεί να οδηγεί σε ένα ιό ταυτόχρονα πιο μεταδοτικό και ανθεκτικό», εκτίμησε.

Κορονοϊόςέρευνεςμετάλλαξη