Ραγάδα: Ένα κοινωνικό «ταμπού» με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας
NewsroomΥπάρχει λύση για την εμφάνιση της Πρωκτικής Ραγάδας; Υπάρχουν ανώδυνες και αποτελεσματικές μέθοδοι για τη θεραπεία; Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, μας αναλύει μία από τις συχνότερες χειρουργικές πρωκτικές παθήσεις και δίνει όλες τις σχετικές απαντήσεις για την άμεση αποκατάσταση της υγείας μας.
Πρωκτική Ραγάδα: Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί ένα πολύ κοινό κλινικό πρόβλημα, με τη συχνότητα εμφάνισής του να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Μεταξύ των παθήσεων του ορθοπρωκτικού σωλήνα, συγκαταλέγεται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες. Εμφανίζεται δε, ως μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι μεγάλη με συνέπεια την εξάντληση του ασθενούς, ο οποίος αναλογιζόμενος την επιδείνωση της έντασής του κατά την επόμενη κένωση, συχνά, και απολύτως εσφαλμένα, καθυστερεί εκουσίως την αφόδευση για 2-3 μέρες, με αποτέλεσμα την παράταση της δυσκοιλιότητας και κατ’ επέκταση την παγίδευσή του σ’ έναν αέναο βασανιστικό κύκλο πόνου και δυσκοιλιότητας.
Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;
Η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός αποτελούν νοσήματα που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ραγάδων δακτυλίου. Κύριος παθογενετικός παράγοντας, θεωρείται ο τραυματισμός του βλεννογόνου του πρωκτού, κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας), σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωκτικής ραγάδας είναι ο οξύς πόνος στον πρωκτό κατά τη διάρκεια και ειδικά μετά την αφόδευση, η παρουσία αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί ή στη λεκάνη της τουαλέτας και ο σπασμός του εσωτερικού σφιγκτήρα. Οποιοδήποτε απ’ αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να
κινητοποιήσει τον ασθενή να κλείσει άμεσα ραντεβού με τον εξειδικευμένο χειρουργό, όσο άβολα κι αν νοιώθει, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε δυσάρεστη έκβαση. Για τη διάγνωση, πέραν της κλινικής εκτίμησης ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει τη διενέργεια πρωκτοσκόπησης ή κολονοσκόπησης, για τη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης υπερτροφικών θηλωμάτων ή πολυπόδων, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.
Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;
Ανάλογα με το βαθμό της πάθησης της πρωκτικής ραγάδας, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι δύο και συγκεκριμένα:
- Συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει την απλή πρόσληψη πολλών υγρών και την υιοθέτηση μιας πλούσιας, σε φυτικές ίνες διατροφής, ακόμα και με την προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής (όταν είναι απαραίτητο), την αποχή από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, πικάντικων ή αλμυρών τροφίμων και τηγανιτών φαγητών- και την αποφυγή άρσης βαριών αντικειμένων. Με την πιστή τήρηση των παραπάνω οδηγιών, δεν αποκλείεται να αποτραπεί η ανάγκη για χειρουργική θεραπεία
- Χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει τις κλασσικές και ενδοσκοπικές χειρουργικές μεθόδους, ή συνδυασμό αυτών, και συγκεκριμένα, τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό, χωρίς να απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στην κλινική, περισσότερο από λίγες ώρες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει να αποφεύγουμε την πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί ακράτεια. Αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον και η επέμβαση ολοκληρώνεται χωρίς να απαιτείται γενική νάρκωση.
Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν θέση στη θεραπεία και την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση από τον έμπειρο χειρουργό, μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ασθενούς, ξεχωριστά. Αυτή η αρχή αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχημένη αντιμετώπιση, αφού ο χειρουργός έχει στα χέρια του όλα τα «όπλα» της επιστήμης και την ευχέρεια να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο, ή κάποιο αντίστοιχο συνδυασμό, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική κατάσταση του ασθενούς.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους, όπως το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.
Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της