Υγεία|31.03.2021 19:22

Κορονοϊός: Η επίδραση στη φροντίδα των καρκινοπαθών - 10.000 θάνατοι την επόμενη δεκαετία

Μαίρη Τσίνου

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ανέστειλαν τις ογκολογικές εξετάσεις τους το 2020, ενώ πολλοί που χρειάζονταν περίθαλψη δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση λόγω της ασφυκτικής πίεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στα νοσοκομεία. Τώρα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι αυξημένες περιπτώσεις σοβαρών καρκίνων βρίσκεται στον ορίζοντα. Η Rhonda Johnstone διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο του μαστού και είναι μία από τους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ των οποίων οι εξετάσεις αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Έπρεπε πραγματικά να παλέψω. Να παλέψω για να κάνω τεστ, να παλέψω για να με δουν οι γιατροί, να παλέψω για να πάρω απαντήσεις και αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο», λέει η ίδια στο BBC.

Το BBC μίλησε με τον Δρ Ned Sharpless, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, για αυτή την ανησυχητική τάση. «Η πανδημία έχει μια δραματική επίδραση στην περίθαλψη των καρκινοπαθών. Υπήρχαν ασθενείς που δεν ήθελαν να πάνε στο νοσοκομείο, από φόβο μήπως κολλήσουν τον ιό. Και επιπλέον τα νοσοκομεία χρειάζονταν το υγειονομικό προσωπικό για άλλα θέματα. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι εξετάσεις καρκινοπαθών αναβλήθηκαν κατά 95% στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Δρ Linda Ann, χειρουργός, τονίζει στο ρεπορτάζ ότι οι εργαζόμενοι στην φροντίδα των καρκινοπαθών μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τα χειρουργεία είναι πολύ δύσκολα, οι ασθενείς νοσούν βαριά και έχουν περάσει μια περίοδο εξαντλητικών θεραπειών προτού γίνει η εισαγωγή τους στο χειρουργείο. «Το πρώτο πράγμα το οποίο αναζητάμε είναι στοιχεία για ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, και μόλις αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για αυτό», αναφέρει ο Δρ Ned Sharpless.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις και τις θεραπείες των καρκινοπαθών θα έχουν ως αποτέλεσμα 10.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ned Sharpless «κάποια από τα πιο αξιόπιστα δεδομένα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, όπου τα στατιστικά είναι παρόμοια με αυτά που έχουμε δει στις ΗΠΑ. Γενικά πιστεύουμε ότι οι περισσότερες χώρες με σύγχρονα προγράμματα παρακολούθησης καρκινοπαθών θα επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό. Ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το κατά πόσο πρέπει να καθυστερήσει κατά ένα εξάμηνο μια μαστογραφία, για παράδειγμα. Θεωρώ ότι έχουμε μάθει αρκετά όσον αφορά την προστασία των ασθενών όταν έρχονται για εξετάσεις. Η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση άλλων μέτρων, ακόμη και σε πληθυσμούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, μας καθιστούν ικανούς να φροντίσουμε ώστε να είναι ασφαλείς οι ασθενείς και οι υγειονομικοί υπάλληλοι». 

Αυτό που φοβάται το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, σύμφωνα με τον Δρ Ned Sharpless είναι ότι θα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, δηλαδή η πανδημία του κορονοϊού, θα δώσει τη θέση της σε μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα είναι ο υπερβολικός αριθμός καρκίνων λόγω της αλλαγών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC:

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Καμπανάκι του ΠΟΥ για τον αντίκτυπο του κορονοϊού

πανδημίακαρκινοπαθείςΚορονοϊόςκαρκίνος