Υγεία|15.04.2021 22:13

Κορονοϊός: Πιθανόν οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την αξιοπιστία των τεστ - Ανησυχία για διασπορά

Newsroom

Τον Ιανουάριο του 2020, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, το πλήρες γονιδίωμα του νέου ιού δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Αυτή η γονιδιωματική ακολουθία είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες προσπάθησαν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό. Αλλά από πέρυσι, ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει εξελιχθεί.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δοκιμών για συγκεκριμένες ιογενείς μεταλλάξεις και προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια ορισμένων δοκιμών που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποίησε ότι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα μπορούσαν να καταστήσουν ορισμένες δοκιμές λιγότερο αποτελεσματικές. Την περασμένη εβδομάδα, η PATH, ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός υγείας, έθεσε σε λειτουργία δύο διαδικτυακούς πίνακες ελέγχου για να παρακολουθεί πώς ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση των διαγνωστικών δοκιμών.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πρωτοποριακή θεραπεία με ρινικό σπρέι προστατεύει από τη μόλυνση

«Με αυτά τα διαγνωστικά για την Covid-19, βρισκόμασταν σε μια κρίσιμη στιγμή, έπρεπε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα», δήλωσε η Lorraine Lillis, υπεύθυνη του επιστημονικού προγράμματος στο PATH. «Τα διαγνωστικά τεστ διαρκούν πολύ και συνήθως τα εξετάζουμε σε σχέση με διάφορες παραλλαγές». «Τώρα,» πρόσθεσε, «το κάνουν αυτό, αλλά σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι γνωστές παραλλαγές προκαλούν αποτυχία των δοκιμών. «Οι δοκιμές σήμερα λειτουργούν πολύ, πολύ καλά», δήλωσε η Mara Aspinall, ειδική στη βιοϊατρική διάγνωση στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν για να διασφαλίσουν ότι συμβαδίζουν με έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο ιό, λένε οι επιστήμονες. Εάν αρχίσει να γίνεται πιο δύσκολο να ανιχνευθούν οι μεταλλάξεις, αυτό θα μπορούσε να είναι συνέπεια όχι μόνο για μεμονωμένους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να μην λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται, αλλά και για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Εάν ένα τεστ χάνει κάποιον που έχει μολυνθεί από μια παραλλαγή, τότε αυτό το άτομο μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να απομονωθεί και θα μπορούσε απροσδόκητα να μεταδώσει την μετάλλαξη σε άλλους, δήλωσε ο Gary Schoolnik, γιατρός και ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Και έτσι ένας διαγνωστικός έλεγχος, εάν χάνει μια παραλλαγή, μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλει στη διάδοση της».

Διαβάστε ακόμη: Kορονοϊός: Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακεία – Τι δήλωσε ο Θεμιστοκλέους

Κορονοϊόςμετάλλαξητεστ