Υγεία|16.04.2021 12:07

Κορονοϊός: «Κλειδί» ο καθαρισμός αέρα σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία

Μαίρη Τσίνου

Η καταπολέμηση της αερομεταφερόμενης μετάδοσης του κορονοϊού (SARS-CoV-2) είναι το κλειδί για τυχόν μελλοντικές προσπάθειες μείωσης της COVID-19, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Σύμφωνα με το Sky News, το άρθρο εξετάζει πώς συμπεριφέρεται ένα σύννεφο εκπνεόμενου καπνού , για να υποδηλώσει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό όταν στέκονται σε απόσταση ενός μέτρου από κάποιον που είναι φορέας. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν επίσης τη δυνατότητα να μολυνθούν εάν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα ή δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, καθώς οι ιοί μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ακόμα και μετά την αποχώρηση ενός θετικού ατόμου στον κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης: Φάουτσι: Αόριστη έννοια η «ανοσία της αγέλης», 100% αποτελεσματικό κανένα εμβόλιο

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που συνέταξε το άρθρο ζητεί από τους χώρους εργασίας, τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και τους εκπαιδευτικούς να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητα του αέρα στα κτίριά τους. Λόγω της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των αερομεταφερόμενων ιών - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσής τους.

Το άρθρο ανέφερε ότι οι όροι «σταγονίδιο», «αερομεταφερόμενος» και «πυρήνες σταγονιδίων» δεν ήταν καλά καθορισμένοι και οδηγούσαν σε παρεξηγήσεις. Τα οφέλη του αερισμού δεν περιλαμβάνουν μόνο τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε «μειωμένη άδεια ασθενείας για άλλους αναπνευστικούς ιούς και ακόμη και περιβαλλοντικά παράπονα, όπως αλλεργίες και σύνδρομο άρρωστων κτιρίων».

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Η λιγότερες απουσίες από τον χώρο εργασίας - με την αρνητική επίδρασή στην παραγωγικότητα - θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σημαντικές δαπάνες στις εταιρείες, κάτι που θα αντιστάθμιζε το κόστος της αναβάθμισης των συστημάτων εξαερισμού τους». Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τόσο μικροβιολόγους όσο και μηχανικούς, τονίζει ότι: «Η μετάδοση του SARS-CoV-2 μετά την επαφή με επιφάνειες θεωρείται πλέον σχετικά ελάχιστη».

Εκτός από τη διασφάλιση της αύξησης της ροής του αέρα στα κτίρια - μέσω μεθόδων τόσο απλών όσο το άνοιγμα παραθύρων και συστημάτων κλιματισμού - το άρθρο της BMJ δηλώνει επίσης ότι η υψηλή διήθηση και οι σωστά τοποθετημένες μάσκες είναι σημαντικές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί με αερολύματα μπορούν να βρουν το δρόμο τους μέσω των κενών μεταξύ της μάσκας και του προσώπου.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η COVID-19 μπορεί να γίνει εποχιακή και θα πρέπει να ζήσουμε μαζί της όπως κάνουμε με τη γρίπη. Επομένως, οι κυβερνήσεις και οι επικεφαλής στον τομέα της υγείας πρέπει και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αερομεταφερόμενη μετάδοση. Απαιτούνται ασφαλέστερα εσωτερικά περιβάλλοντα, όχι μόνο για την προστασία μη εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων στους οποίους αποτυγχάνουν τα εμβόλια, αλλά και για την αποτροπή παραλλαγών ανθεκτικών στο εμβόλιο ή νέων απειλών που ενδέχεται να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Η βελτίωση του αερισμού εσωτερικού χώρου και της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη, την εργασία και το εκπαιδευτικό περιβάλλον, θα βοηθήσει όλους μας να παραμείνουμε ασφαλείς, τώρα και στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης: Self test: Ποιοι εργαζόμενοι το κάνουν υποχρεωτικά από Δευτέρα - Τσουχτερά πρόστιμα

γραφείασχολείαΚορονοϊόςνοσοκομείαCovid-19κρούσματα