Τι αλλάζει σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις το 2021
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΑλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας εντός του έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταρτισθεί και παρακολουθείται στενά και κεντρικά από την κυβέρνηση.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να γίνεται καλύτερος έλεγχος των συνταγών που εκτελούνται, αλλά και των διαγνωστικών εξετάσεων που συνταγογραφούνται, ενώ επιδιώκεται και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο, που παρά τον covid-19 είναι σε εξέλιξη έστω κι αν υλοποιείται με πιο αργούς ρυθμούς ακριβώς λόγω της πανδημίας, προβλέπεται έως το τέλος του έτους να εφαρμοσθεί καθολικά σε όλους τους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν και σύγχρονα εργαλεία στατιστικής ώστε να γίνεται ανάλυση των θεραπειών που χορηγούνται αλλά και να διεξάγεται έλεγχος για τα φάρμακα που καταλήγουν σε νοσηλευόμενους μέσω των κλινικών.
Τα καινοτόμα φάρμακα
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να συνδέσει και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που σχετίζονται με τις φαρμακευτικές θεραπείες που φθάνουν στους ασθενείς.
Ειδικότερα στοχεύει στη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων κατά τη συνταγογράφηση, να μπορέσουν δηλαδή να συνδεθούν ψηφιακά το Σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης [ΣΗΠ], το eDAPY και μεταξύ άλλων και η κίτρινη κάρτα ΕΟΦ που πλέον είναι ψηφιακή.
Σε ότι αφορά στα νέα καινοτόμα φάρμακα το σχέδιο προβλέπει έναν ταχύτερο προσδιορισμό του ποια φάρμακα είναι καινοτόμα και ποια όχι με βάση τα οφέλη στους ασθενείς, αφού θα αξιοποιηθεί το σύστημα Horizon Scanning. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται και άντληση πληροφοριών σχετικά με το κόστος τους, «που θα βοηθήσει στην ορθολογικότερη ιεράρχηση των αναγκών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση επιδιώκεται να γίνει άμεσα ώστε να προετοιμασθεί κατάλληλα το έδαφος και να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης των νέων καινοτόμων φαρμάκων που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία τους στη χώρα μας λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις
Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η ψηφιοποίηση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που αποτελούν τους κανόνες στη συνταγογράφηση εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων. Και στην περίπτωση αυτή στόχος είναι να περιοριστεί η δαπάνη από τις συχνές, μη αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Υγείας από τους ελέγχους που έχει κάνει στον ΕΟΠΥΥ κρίνει πως υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που είτε δεν έπρεπε καν να συνταγογραφηθούν είτε συνταγογραφήθηκαν χωρίς να πραγματοποιηθούν καν.
Αποτέλεσμα όμως είναι να ξεπερνιέται κάθε χρόνο η προϋπολογισθείσα δαπάνη και τα περίπου 2500 διαγνωστικά εργαστήρια που υπάρχουν στη χώρα να υποχρεώνονται να πληρώνουν επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ, γνωστό και ως clawback. Ένα δυσβάσταχτο μέτρο που εφαρμόζεται τόσο για τον διαγνωστικό τομέα, όσο και στον φαρμακευτικό.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή