Τι θα αλλάξει στις υπηρεσίες Υγείας μετά τον κορονοϊό – Ποιες θα ψηφιοποιηθούν
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΡιζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας που θα στηρίζονται κυρίως στην ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών που σήμερα δημιουργούν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση.
Οι αλλαγές θα διευκολυνθούν από τα κονδύλια που έχουν εξασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με δεδομένο ότι έχουν εξασφαλιστεί 278 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών υγείας, που θα διευκολύνουν τις νοσηλείες στα νοσοκομεία αλλά και την περίθαλψη γενικότερα.
Να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθεί σε αυτή τη φάση για τον τομέα της Υγείας 1,5 δις ευρώ, κονδύλια που θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και μεταξύ άλλων στην δημιουργία ειδικού συστήματος για την κατ΄οίκον εξυπηρέτηση των ασθενών.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Υγείας με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
α) Ανάπτυξη εθνικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη
β) Βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων με έμφαση στην ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας,
γ) Πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τη διαχείριση του καρκίνου και
δ) Ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του πολίτη προς ώρας είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αφού ενώ είχε αρχίσει να δημιουργείται τα προηγούμενα χρόνια (επί ΣΥΡΙΖΑ), μπλόκαρε λόγω της έλλειψης οικογενειακών γιατρών.
Με βάση τη στόχευση της κυβέρνησης, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών, από τα φάρμακα που έχουν λάβει, μέχρι τις νοσηλείες τους και τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Όταν ολοκληρωθεί το εγχείρημα, θα πρέπει σε κάθε σημείο της χώρας, οι γιατροί ή οι μονάδες υγείας να μπορούν να ανοίγουν τον φάκελο των ασθενών και να γνωρίζουν το πλήρες ιστορικό τους. Γεγονός που σημαίνει πως όλες οι δομές υγείας θα πρέπει να διασυνδεθούν ψηφιακά μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών υγείας, όπως των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στη διάγνωση από οποιοδήποτε σημείο της χώρας.
Η σύνδεση όλων των δεδομένων υγείας θα πρέπει να γίνει μεταξύ νοσοκομείων και των άλλων δημοσίων μονάδων υγείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορούν οι γιατροί να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας των ασθενών.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια θα είναι εφικτός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς συχνά πληρώνονται υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες όμως δεν πραγματοποιούνται ποτέ.
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα σημαντικότερα στοιχεία είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, τα e-ραντεβού και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όλοι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών.
Με βάση τον σχεδιασμό το εγχείρημα θα αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όμως ήδη στην Κρήτη είναι έτοιμο αντίστοιχο σχέδιο από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), το οποίο έχει εφαρμόσει ατομικό φάκελο υγείας σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος.
Είναι ενδεικτικό ότι τα νοσοκομεία της Κρήτης επικοινωνούν μεταξύ τους ψηφιακά εδώ και καιρό και η μία μονάδα υγείας και το προσωπικό της, μπορεί να βλέπει από απόσταση τον ιατρικό φάκελο ασθενούς που βρίσκεται σε άλλη περιοχή.
3+2 προνόμια για εμβολιασμένους: Διασκέδαση 2 ταχυτήτων, QR code στα μαγαζιά
Μετάλλαξη Δέλτα: Κρούσματα σε εφήβους στην Ελλάδα, στο τραπέζι ο εμβολιασμός 15 – 18 ετών
Καιρός - ΕΜΥ: Καύσωνας με καταιγίδες την Κυριακή, πότε θα δροσίσει
ΔΝΤ: Γιατί έρχονται αυξήσεις 25% στις τιμές των τροφίμων
Το αντίο ενός θρύλου! Ανακοίνωσε ότι σταματάει το μπάσκετ ο Βασίλης Σπανούλης
- Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
- Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
- Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες