Κορονοϊός: Ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις για τα lockdown – Όλο το παρασκήνιο
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΕρώτημα εξακολουθεί να αποτελεί, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το ποιοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα lockdown εν μέσω καλοκαιριού. Η κυβέρνηση ή οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας;
Το ζήτημα έχει προκαλέσει κατά καιρούς ποικίλες αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς πολλοί επέρριπταν ευθύνες στους επιστήμονες για τα νέα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και για τη σύγχυση που είχε προκληθεί. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους ή με τους καθήμενους στα μπαρ.
Η κυβέρνηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, έσπευδε να δηλώσει δια των εκπροσώπων της ότι τα μέτρα λαμβάνονται «έπειτα από την εισήγηση των ειδικών». Κάτι που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ethnos.gr, είχε προκαλέσει και την έντονη δυσαρέσκεια των ειδικών επιστημόνων πριν από περίπου 25 ημέρες.
Και αυτό διότι είχαν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση τους έβαζε «ανάχωμα» όταν προέβαινε σε λανθασμένες αποφάσεις.
Ενδεικτική ήταν η σύγχυση που είχε προκληθεί με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις οποίες θα έπρεπε να τις φοράμε στις περιπτώσεις συνωστισμού. Αρχικά η κυβέρνηση - εμμέσως πλην σαφώς - διαμήνυε ότι μόλις περιοριστούν τα κρούσματα από την τήρηση των μέτρων και αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού, «θα πετάξουμε τις μάσκες». Γρήγορα, όμως, η έκφραση αυτή αντικαταστάθηκε από το «ουδέποτε είπαμε ότι πετάμε τις μάσκες» και από το «εμείς πράττουμε ότι μας λένε οι ειδικοί».
Χρειάστηκε να υπάρξει διευκρινιστική τοποθέτηση από την επιτροπή των ειδικών ότι ουδέποτε οι επιστήμονες είπαν «πετάμε τις μάσκες». Αυτό φαίνεται ότι ήταν και η αρχή για την αλλαγή τακτικής στις αποφάσεις για τα μέτρα του κορονοϊού.
Οι τελικές αποφάσεις
Μ' αυτά και μ' αυτά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο ethnos.gr, πλέον οι ειδικοί επιστήμονες δεν εισηγούνται μέτρα προκειμένου να μην χρειαστεί να λάβουν οι ίδιοι να χρεωθούν την ευθύνη αναφορικά με το ποια νησιά θα κλείσουν ή όχι. Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ενέχουν σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που οι λοιμωξιολόγοι ήθελαν εδώ και καιρό να αποφύγουν.
Γι αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες οι 32 ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, δεν εισηγούνται lockdown αλλά απλώς μεταφέρουν την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής ή του κάθε νησιού, ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα ή όχι.
Αναλύουν, μάλιστα, διεξοδικά στα κυβερνητικά στελέχη τη διασπορά που υπάρχει αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, ενώ στη συνέχεια παραπέμπουν για τις αποφάσεις στην κυβέρνηση. Οι ειδικοί, τέλος, περιορίζονται στο να θέσουν μία περιοχή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, χωρίς όμως να ορίζουν τις ακριβώς πρέπει να γίνει και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.
Καιρός – Καύσωνας: H χώρα στο έλεος του αεροχειμάρου με θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών
Καύσωνας: Όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων – Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
Γυναικοκτονία στη Δάφνη - Καταγγελία: «Στις 11 Ιουλίου είχα καλέσει ξανά την αστυνομία»
Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους
Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή μαζί τους
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών