Εγκρίνονται νέα φάρμακα με τη βοήθεια ξένων επιστημόνων
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΝέα φάρμακα με τη βοήθεια ξένων επιστημόνων θα εγκρίνονται σύντομα στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία ειδικού φορέα αξιολόγησης των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ).
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην αξιολόγηση ειδικά των νέων φαρμάκων προκειμένου αυτά να αποζημιωθούν από την κοινωνική ασφάλιση, θα επιστρατευθούν ξένοι ειδικοί έναντι αμοιβής.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης τεχνολογίων Υγείας (ΗΤΑ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αυξήσει τον αριθμό των αξιολογητών καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στον έλεγχο των νέων φαρμάκων στη χώρα μας με συνέπεια να υπάρχουν και διαμαρτυρίες από φαρμακευτικές εταιρείες.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου ΗΤΑ με τίτλο “The way forward for HTA cooperation – Teaming up for value”, μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων για 10 δραστικές ουσίες σε πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα.
Ωστόσο, ο αριθμός των φαρμάκων που εξετάστηκαν από τις επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης δε θεωρείται ικανοποιητικός για το Υπουργείο Υγείας και βασική αιτία θεωρείται ο μικρός αριθμός των αξιολογητών.
Για αυτό δρομολογείται η νομοθέτηση αμοιβών προς τους εξωτερικούς αξιολογητές. Μάλιστα η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, παρακάμπτεται – με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής - ο αυστηρός αριθμός των δύο εξωτερικών αξιολογητών, ειδικά σε γενόσημα φάρμακα και βιοομοειδή.
Ο κατάλογος εξωτερικών αξιολογητών ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως ιατρούς άλλων χωρών, ανέφερε ο κ.Γιαννόπουλος. Επίσης, θα υπάρξει ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες της EUnetΗTΑ.
Ταυτόχρονα έτοιμη είναι προς ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση για τον οργανισμό ΗΤΑ, ο οποίος θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με εποπτικό ρόλο στη διαχείριση των registries.
Διοικητικό Συμβούλιο, νομικό συμβούλιο και επιτροπές διαπραγμάτευσης για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, θα ανήκουν στον εν λόγω οργανισμό. Η σημερινή επιτροπή αξιολόγησης με διευρυμένη σύνθεση, θα αποτελέσει το επιστημονικό συμβούλιο του νέου Φορέα, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό