Υγεία|07.09.2021 14:46

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Mu: Σχεδόν σε 50 χώρες καταγράφηκαν κρούσματα

Newsroom

Η μετάλλαξη Mu του κορονοϊού έχει ανιχνευθεί σε σχεδόν 50 χώρες και εδάφη, και παρόλο που αντιπροσωπεύει περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων, οι αξιωματούχοι την παρακολουθούν επειδή έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει από τα εμβόλια.

Τα κρούσματα της παραλλαγής Mu, που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τοις εκατό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως. Ωστόσο, η συνεχής επικράτησή του στην Κολομβία, όπου αποτελεί περίπου το 40 τοις εκατό των κρουσμάτων από τότε που εντοπίστηκε, δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να εξαπλώνεται και περιέχει μεταλλάξεις που υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να είναι ανθεκτικός στην ανοσία έναντι του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγοριοποίησε την παραλλαγή Mu ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στις 30 Αυγούστου. Από τη Δευτέρα, ο Mu έχει εντοπιστεί σε 41 χώρες, τέσσερα βρετανικά εδάφη -τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα νησιά Κέιμαν, το Γιβραλτάρ και τα Τερκς και Κάικος- και το Μποναίρ, ένα νησί της Καραϊβικής, σύμφωνα με την GISAID, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις παραλλαγές.

Παρότι αντιπροσωπεύει μόνο έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, η παραλλαγή Mu αποτελεί σχεδόν το 30% των συνολικών δειγμάτων της Κολομβίας που έχουν αλληλουχηθεί από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά και το 70% των κρουσμάτων τις τελευταίες 60 ημέρες, σύμφωνα με την Outbreak.info, έναν ιστότοπο δεδομένων ανοικτού κώδικα από την Scripps Research.

Είναι πιο διαδεδομένη στο βόρειο διαμέρισμα Atlántico, ακολουθούμενη από το διαμέρισμα Guaviare που βρίσκεται στο νότο. Η Antioquia, ένα διαμέρισμα στη βορειοδυτική Κολομβία, είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και έχει εντοπίσει περισσότερα από 260.
Από τότε που εντοπίστηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους τον Ιούλιο, η παραλλαγή Mu αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% του συνολικού αριθμού των δειγμάτων που έχουν αλληλουχηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Outbreak.info.

Ενώ το Mu έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, δεν έχει βρεθεί στην Αφρική ή την Αυστραλία. Έχει επίσης βρεθεί περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων στην Ασία. Μόνο η Κίνα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν αναφέρει κρούσματα από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το GISAID.

Για να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, μια παραλλαγή πρέπει να έχει μεταλλάξεις που την καθιστούν πιο μεταδοτική, επιβλαβή για τον άνθρωπο ή την ικανότητα να αποφεύγει τα εμβόλια ή τα θεραπευτικά μέσα. Η παραλλαγή πρέπει επίσης να μπορεί να εξαπλωθεί εντός των κοινοτήτων. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια και η φυσική ανοσία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Mu με παρόμοιο τρόπο με την ικανότητά τους να καταπολεμούν την παραλλαγή Βήτα. Η παραλλαγή είχε μόνο οριακό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσον αφορά τη διατήρηση των ανθρώπων εκτός νοσοκομείου και την πρόληψη των θανάτων και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ποια, αν υπάρχει, επίδραση θα έχει η παραλλαγή Mu στην ανοσία.

Μαζί με το Mu, ο ΠΟΥ παρακολουθεί άλλες τέσσερις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχίες. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης στενά τέσσερις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία - Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα - οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι είτε περισσότερο μεταδοτικές ή θανατηφόρες είτε αποτελούν πρόβλημα για τα εμβόλια, τα θεραπευτικά και τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Αν και είναι άγνωστο πόσο μεγάλο πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει η παραλλαγή Mu για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο εκπρόσωπος της Pfizer Kit Longley δήλωσε στην Washington Post ότι είναι "ενθαρρυμένοι" από τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου και τις εργαστηριακές μελέτες. Ο Longley πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχίες, δεν έχουν δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι "ξεφεύγουν τακτικά από την προστασία" από το εμβόλιο.

ΗΠΑ: Μόνο στη Νεμπράσκα δεν έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Mu

Η μετάλλαξη Mu του κορονοϊού - η οποία, όπως φοβούνται οι επιστήμονες, θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα - έχει πλέον ανιχνευθεί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ με εξαίρεση τη Νεμπράσκα

Η Φλόριντα και η Καλιφόρνια ανέφεραν 384 κρούσματα της παραλλαγής- ο μεγαλύτερος αριθμός μεταξύ των 49 μολυσμένων πολιτειών των ΗΠΑ. 
Η κομητεία του Λος Άντζελες ανέφερε σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα στην Καλιφόρνια με 167.

Ωστόσο, τα νέα κρούσματα αντικατοπτρίζουν μόνο το 0,2% των συνολικών δειγμάτων παραλλαγής από την πολιτεία της Καλιφόρνιας μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.  Η Αλάσκα είχε προηγουμένως τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παραλλαγής Mu με 146. Αυτό αντιπροσώπευε το 4 τοις εκατό του συνόλου των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην απομονωμένη πολιτεία.

*Με πληροφορίες από newsweek.com και Daily Mail

Όλες οι ειδήσεις

Bloomberg:«Η Ευρώπη αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας - Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η πρώτη επανατοποθέτηση αρχαίων - Eντός Σεπτεμβρίου η απόσπαση του Decumanus

Μίκης Θεοδωράκης: Βγήκε η δικαστική απόφαση για την κηδεία του

Εμβόλιο: Στο τραπέζι εμβολιασμός παιδιών και από παιδίατρους – Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Εμβόλιο: Τρίτος νεκρός στην Ιαπωνία μετά από εμβολιασμό με Moderna – Συναγερμός για αλλοιωμένη παρτίδα

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚορονοϊόςμετάλλαξη Mu