Υγεία|10.09.2021 10:15

Κορονοϊός – Μονοκλωνικά αντισώματα: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά; Τι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneron

Newsroom

Στα μονοκλωνικά αντισώματα και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη διάθεσή τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι απάντησε αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση για τη χρήση τους

Ο κ. Μόσιαλός, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Regeneron, της εταιρείας που παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χρησιμεύουν ως θεραπεία έναντι του κορονοϊού.

Αναλυτικά όσα έγραψε:

«Είχα τη χαρά να συντονίσω μια τρίωρη θεματική συνεδρίαση στα πλαίσια του Aristotle Medical Forum που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Hans Kluge, η Marion Koopmans, Διευθύντρια του τμήματος Viroscience στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, o καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, ο καθηγητης Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Regeneron Χρήστος Κυρατσούς που παρουσίασε τα τελευταία πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία από τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Έθεσα 2 ερωτήματα στον κύριο Κυρατσούς

1) θα έχουμε επαρκείς ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων τους επόμενους μήνες;

2) είναι διατεθειμένη η Regeneron να δεχτεί ένα μοντέλο συνδρομής τύπου Netflix για την αγορά των αντισωμάτων από τις κυβερνήσεις η την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Regeneron θα δεχτεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πακέτο για τη διάθεση σημαντικών ποσοτήτων μονοκλωνικών αντισωμάτων, όταν θα είναι διαθέσιμα, τα επόμενα χρόνια. Επομένως η εταιρεία θα έχει την εγγύηση της πρόσβασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα μια σχετικά μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με την πιθανή απόδοση που θα είχε αν διαπραγματευόταν χωριστά με κάθε κυβέρνηση.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ήταν ότι είναι αδύνατο να έχουμε επαρκείς ποσότητες σύντομα για όλους τους ασθενείς και επομένως τα μονοκλωνικά θα πρέπει να χορηγούνται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Επομένως τα μονοκλωνικά είναι ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μονο συμπληρωματικά ως προς την κύρια παρέμβαση που είναι τα εμβόλια.

Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση ήταν ότι όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση. Επισημαίνω ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εξαιρετικά ακριβά και πρέπει να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ρώτησα επίσης την καθηγήτρια Koopmans για τη μακροχρόνια νόσο του Covid-19.

Τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μετά νοσήσαν από τον ιό σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν.

Επισήμανε επίσης ότι οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι ελάχιστες και υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που νόσησαν.

Αυτά είναι πολύ καλά νέα».

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός – Άνοιγμα σχολείων: Φόβοι για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Η… πράσινη ατζέντα Μητσοτάκη: Η «συμμαχία» της Μεσογείου και το ραντεβού στη Γλασκώβη

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και άνεμοι – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Τατάρ: Η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία

Ηλίας ΜόσιαλοςΚορονοϊόςμονοκλωνικά αντισώματα