ΕΟΔΥ: Οριστική απόφαση για τον νέο Πρόεδρο – Τα 2 πρόσωπα που προκρίνονται
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΤην οριστική της απόφαση θα λάβει σήμερα η κυβέρνηση για τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, απόφαση που θα ανακοινώσει αύριο επισήμως. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, την οριστική συμφωνία για να αναλάβουν ή όχι καθήκοντα Προέδρου του ΕΟΔΥ αναμένουν δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι και βρίσκονται στη λεγόμενη «shortlist» των κυβερνητικών στελεχών μετά από κύκλο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με διάφορους υποψηφίους.
Συγκεκριμένα τα δύο πρόσωπα που προκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως έχει γράψει το ethnos.gr είναι ο Θεοκλής Ζαούτης Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας αλλά και ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας που είναι και τα δύο φαβορί για τη θέση στον Οργανισμό.
Και οι δύο επιστήμονες έχουν ήδη συζητήσει με την κυβέρνηση για την πιθανότητα να αναλάβουν το τιμόνι του ΕΟΔΥ, ενώ έχουν θέσει και σειρά προϋποθέσεων. Να σημειωθεί ότι η καθηγήτρια κ.Παγώνα Λάγιου την οποία επίσης είχε προσεγγίσει η κυβέρνηση, αρνήθηκε τελικώς να μπει στον γύρο των υποψηφιοτήτων, όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. Να υπενθυμιστεί ότι ήταν η δεύτερη φορά που της είχε προταθεί η συγκεκριμένη θέση.
Οι δύο υποψήφιοι πάντως είναι σε αναμονή καθώς περιμένουν το τηλεφώνημα με το οποίο θα τους ανακοινωθεί εάν γίνονται δεκτοί οι όροι που έχουν θέσει και αφορούν κυρίως τη θεσμική λειτουργία του ΕΟΔΥ.
Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει όλο το Δ.Σ. του Οργανισμού όπως έγραψε το ethnos.gr.
Το σενάριο για δύο «Προέδρους»
Πάντως την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης έπεσε και το σενάριο να διορισθούν δύο επικεφαλής στον ΕΟΔΥ: ένας επιστήμονας που θα χαράσσει την πολιτική για τη δημόσια υγεία και ένα στέλεχος που θα αναλάβει το διοικητικό- οικονομικό κομμάτι του Οργανισμού.
Εξάλλου το οικονομικό – διοικητικό κομμάτι του ΕΟΔΥ αποτελούσε πάντα ένα αγκάθι για τους επιστήμονες που αναλάμβαναν επικεφαλής στον Οργανισμό όταν ακόμη ήταν ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς απεδείχθη στην πράξη ότι το επιστημονικό αντικείμενο δεν σχετίζεται με τη διοικητική διαχείριση η οποία μάλιστα οδήγησε πολλούς πρώην Προέδρους στα δικαστήρια χωρίς συχνά να γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους.
Άλλωστε το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν μετατραπεί σε ΕΟΔΥ ήταν ένας από τους πιο προβληματικούς και «αμαρτωλούς» οργανισμούς με πολιτικές παρεμβάσεις και γκρίζες ζώνες, οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνισθεί.
Βέβαια για την περίπτωση να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ επιστημονικής και οικονομικής διαχείρισης, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, απαιτείται ειδική τροπολογία που να διαχωρίζει τους τομείς στον ΕΟΔΥ. Κάτι που όμως κρίνεται χρονοβόρο από τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης, γι’ αυτό και δεν θεωρείται πιθανό να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.
Ήδη άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεχθεί βολές από την αξιωματική αντιπολίτευση για λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας, με το επιχείρημα ότι έμεινε ακέφαλος ο ΕΟΔΥ μετά τις παραιτήσεις του τέως πλέον Προέδρου Παναγιώτη Αρκουμανέα και του τέως Αντιπρόεδρου Χρήστου Κουρούση ο οποίος να σημειωθεί ότι παραιτήθηκε για λόγους προσωπικούς- επαγγελματικούς.
Γι αυτό και η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το θέμα του διορισμού του νέου Προέδρου.
Facebook: Το χρονικό του black out – Πλήγμα για τον Mark Zuckerberg
Το ράλι της ενέργειας «παγώνει» τα νοικοκυριά - Νέα μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση
ΕΟΔΥ: Οριστική απόφαση για τον νέο Πρόεδρο – Τα 2 πρόσωπα που προκρίνονται
Κορονοϊός: Πώς πρέπει να γίνουν οι παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη – Τι λέει ο Σαρηγιάννης στο ethnos.gr
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων