Υγεία|08.10.2021 15:24

Αντιγριπικό εμβόλιο 2021: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Newsroom

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τη φετινή χρονιά με τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας να καλούν τους πολίτες να  εμβολιαστούν και να θωρακιστούν έναντι της γρίπης με εμβόλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκυρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Φέτος η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Όπως κάθε χρόνο -και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Πρόσφατα, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε αρχικά ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας «το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί».

Πόσο καιρό χρειάζεται το εμβόλιο για να λειτουργήσει

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «την περσινή χρονιά, η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού».

Κατά την ίδια, η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. «Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό που, όπως ακούσατε από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι προγραμματισμένος τα εμβόλια κατ’ αρχάς να αρχίσουν να συνταγογραφούνται από αύριο στα φαρμακεία, ούτως ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση» ανέφερε ακολούθως.

Τι εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν 

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι οι ιοί της γρίπης είναι ιοί ευμετάβολοι από πλευράς αντιγονικής σύνθεσης και έτσι κάθε χρόνο τροποποιούνται βάση των στοιχείων που συγκεντρώνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» εξήγησε.

Ναι στον ταυτόχρονο εμβολιασμό 

Τα εμβόλια αυτά, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, γίνονται σε μια δόση και γνωρίζουμε ότι είναι εμβόλια τα οποία δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

«Διότι έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα» σχολίασε.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν 

Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, «οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες, αναφέρονται στην εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί και στο Υπουργείο και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών».

Σε εκείνο το σημείο η Μαρία Θεδωρίδου επισήμανε ότι «είδα ένα ποσοστό εκπληκτικό από την καταγραφή στο μητρώο: Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60. Μακάρι να είχαμε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid.
Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κλπ.

Επιπλέον, συνέχισε:

Είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Και όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά.
Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου.
Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.
Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.
Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.
Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Σε θολά νερά για την αλληλεπίδραση γρίπης και κορονοϊού

Η Μαρία Θεοδωρίου υποστήριξε ότι «θα πρέπει εδώ να κάνουμε να ανοίξουμε μια παρένθεση ειδικά για τα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό» και παρέθεσε τα εξής:

Συγκεκριμένα, άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά. Αυτά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.

Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

«Επομένως η Covid είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων. Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν» είπε στη συνέχεια.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  • Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι ανακοινώσεις

Εμβόλιο Pfizer: Μειώνεται η ανοσία δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό – Τι δείχνουν μελέτες

Μονά - ζυγά χωρίς «παραθυράκια» και εξαιρέσεις στο δακτύλιο από τις 25 Οκτωβρίου

Live η πορεία της κακοκαιρίας «Αθηνά»: Έρχονται καταιγίδες και στην Αττική

Επαναπροωθήσεις: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες προωθούν νομιμοποίηση - Έρευνα ζητά η Κομισιόν

Μαρία ΘεοδωρίδουΜίνα Γκάγκααντιγριπικός εμβολιασμός