Υγεία|06.11.2021 07:43

Χάπι Pfizer για κορονοϊό: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας – Τι είπε ο Ηλίας Μόσιαλος

Newsroom

Στα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις που προέδρου της φαρμακευτικής Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως η θεραπεία της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89%, ενώ παραθέτει τα δεδομένα της έρευνας.

Κορονοϊός – Χάπι Pfizer: Τί είπε ο Ηλίας Μόσιαλος

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

«Το Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89% σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες που είχαν κολλήσει τον ιό και είχαν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Οι ασθενείς έλαβαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 0,8% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (3/389) μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 7,0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή κατέληξαν (27/385 νοσηλεύτηκαν και 7 από αυτούς πέθαναν).

Παρόμοιες μειώσεις στη νοσηλεία παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 1,0% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (6/607 νοσηλεύτηκαν), σε σύγκριση με το 6,7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (41/612 νοσηλεύτηκαν και 10 κατέληξαν).

 

Επίσης στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης έως την ημέρα 28, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid σε σύγκριση με 10 (1,6%) θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα ως μέρος της συνεχιζόμενης κυλιόμενης υποβολής της στον FDA των ΗΠΑ για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) το συντομότερο δυνατόν».

Ηλίας ΜόσιαλοςΚορονοϊόςPFIZERχάπιχάπι κορονοϊού pfizer