Financial Times: Δεν τελειώσαμε με τις μεταλλάξεις – Πιο μεταδοτικές αλλά πιο ήπιες οι επόμενες
NewsroomΚι άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες θα είναι μεν πιο ήπιες, αλλά και πιο μεταδοτικές, όπως προβλέπουν επιστήμονες σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό ιστότοπο, ακόμα κι αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει παγκοσμίως έναντι της Δέλτα, η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης είναι σίγουρη.
Σε γενικές γραμμές, οι μεμονωμένες αλλαγές στον γενετικό κώδικα αποτελούν τυχαία συμβάντα κατά τον ιικό πολλαπλασιασμό - και κανείς δεν είχε προβλέψει την πολλαπλότητα μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν την Όμικρον, ωστόσο οι περιβαλλοντικές πιέσεις που επιτρέπουν σε ορισμένες να ακμάσουν μπορούν να προβλεφθούν.
Η έκθεση όλο και περισσότερων ανθρώπων στον ιό ευνοεί τη δημιουργία παραλλαγών που μεταδίδονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα και «ξεγελάνε» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο φονικό μπορεί ακόμα και να αποτελούν μειονέκτημα (για αυτόν) εάν εμποδίζουν την αποτελεσματική μετάδοσή του.
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει μία θανατηφόρα παραλλαγή που να είναι παράλληλα και πιο μεταδοτική και πιο επιβλαβής, η καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας UCL Jennifer Rohn απαντά:
«Δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν αυτό για αυτό τον ιό», είπε χαρακτηριστικά η Jennifer Rohn. «Το Sars-Cov-2 εξαρτάται από τη μόλυνση των κυττάρων και μπορεί αυτό ήδη να έχει φτάσει στο τέλος του "ρεπερτορίου του"».
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή