Υγεία | 19.01.2022 11:11

Κορονοϊός: Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων τελικά δεν προκαλούνται από τα σκευάσματα – Αποκαλυπτική έρευνα του Harvard

Newsroom

Η συντριπτική πλειονότητα των «παρενεργειών» από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, προκαλείται από την ψυχολογία των ανθρώπων και όχι από το εμβόλιο, λένε ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, αφού ανέλυσαν τις αντιδράσεις περισσότερων από 45.000 συμμετεχόντων στην έρευνα.
Πολλές «συστημικές» παρενέργειες, όπως κεφαλαλγία, κούραση και πόνοι στις αρθρώσεις αναφέρθηκαν και από τις δύο ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα: και από εκείνους που τους χορηγήθηκε το σκεύασμα εμβολίου κατά της Covid-19 αλλά και από εκείνους που έλαβαν - εν αγνοία τους - εικονικό φάρμακο.

Αφού ανέλυσαν τις αναφορές, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess που έχει έδρα τη Βοστώνη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λεγόμενο «φαινόμενο nocebo» (Το φαινόμενο placebo παρατηρείται όταν σκεφτόμαστε ότι κάτι είναι αληθινό, για παράδειγμα η θεραπεία για ένα νόσημα, αντί για το φάρμακο παίρνουμε κάτι που μοιάζει με αυτό αλλά χωρίς ενεργά συστατικά. Το φαινόμενο nocebo είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι όταν περιμένουμε κάτι να πάει στραβά και τελικά αυτό συμβαίνει) κυριάρχησε για τα τρία τέταρτα όλων των αναφερόμενων παρενεργειών του εμβολίου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, λέει ότι το 35% των ληπτών εικονικού φαρμάκου ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση και το 32% μετά τη δεύτερη. Σημαντικά περισσότερες «παρενέργειες» αναφέρθηκαν στις ομάδες των εμβολιασμένων, αλλά οι λεγόμενες «αποκρίσεις nocebo» αντιπροσώπευαν «το 76% των συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19 και το 52% μετά τη δεύτερη δόση».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, παρόλο που οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι διστάζουν να εμβολιαστούν είναι «διαφορετικοί και περίπλοκοι», οι ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «φαίνεται να αποτελούν σημαντικό παράγοντα» και «τα δημόσια προγράμματα εμβολιασμού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις υψηλές ανταποκρίσεις nocebo».

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Τεντ Κάπτσουκ, εξήγησε επιστημονικά το «φαινόμενο nocebo». Επισήμανε ότι τα «μη ειδικά συμπτώματα», όπως ο πονοκέφαλος και η κόπωση, αναφέρονται σε πολλά ενημερωτικά φυλλάδια ως τυπικές παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid.
«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αποδίδουν εσφαλμένα τις κοινές καθημερινές αισθήσεις που προκύπτουν από το εμβόλιο ή να τους προκαλείται άγχος και ανησυχία κάτι που τους οδηγεί στο να βρίσκονται σε εγρήγορση στις εκφράσεις του οργανισμού σχετικά με ανεπιθύμητα συμβάντα», είπε ο Κάπτσουκ.

εμβόλιο κορονοϊόςεμβόλιαΚορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρονπαρενέργειεςειδήσεις τώραHarvardεμβόλιο