Προσωπικός γιατρός: Προαιρετική επιλογή αλλά με… τιμωρία για όσους δεν διαθέτουν – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΠροαιρετικός αλλά με… τιμωρία για όσους δεν τον διαθέτουν θα είναι ο προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, φέρνει αλλαγές στην περίθαλψη των πολιτών, με κυρίαρχο στοιχείο του να είναι ο προσωπικός γιατρός ο οποίος αναλαμβάνει την πρόληψη, φροντίδα αλλά και την παραπομπή των ασθενών στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο προσωπικός γιατρός είναι ο βασικός πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ σε αυτή τη φάση θα τον επιλέγουν προαιρετικά οι πολίτες. Βέβαια, θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα για όσους αδιαφορήσουν για τον νέο θεσμό και δεν εγγραφούν.
Παρότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν με υπουργικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι σαφές ότι όποιος δεν διαθέτει προσωπικό γιατρό δεν θα μπορεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Από την άλλη εάν θέλει να εισαχθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, θα πρέπει να πληρώνει όλα τα έξοδα από την τσέπη του, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.
Σύστημα παραπομπών σε νοσοκομείο
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι υπεύθυνος και για την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Χωρίς την παραπομπή αυτή οι πολίτες δεν θα μπορούν να μπουν δωρεάν στο ΕΣΥ.
Η ρύθμιση προβλέπει: «Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό γιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Ο προσωπικός ιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως "πύλη εισόδου" για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά».
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης: «Εισαγωγή Συστήματος Κινήτρων και Αντικινήτρων για την εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος παραπομπών, καθιερώνεται σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Ομοίως, καθιερώνεται σύστημα συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών».
Πώς θα βρίσκουμε προσωπικό γιατρό
Ο προσωπικός ιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και θα προέρχεται από τρεις κατηγορίες ιατρικού προσωπικού αφού θα είναι:
-ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Οι ειδικότητες
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Όμως «Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και απλοί ιδιώτες»
Γεγονός που σημαίνει ότι οι χρονίως πάσχοντες θα μπορούν να επιλέξουν και άλλη ειδικότητα γιατρού.
Ο προσωπικός γιατρός και οι εγγεγραμμένοι ασθενείς
Τόσο οι προσωπικοί γιατροί των δημοσίων δομών όσο και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα γίνουν προσωπικοί γιατροί, θα έχουν ως ανώτατο εγγεγραμμένο πληθυσμό σε αναλογία ένας (1) ιατρός ανά δύο χιλιάδες (2.000) εγγεγραμμένους πολίτες.
Όμως, με το νομοσχέδιο δίνεται πλέον και επισήμως η δυνατότητα οι ιδιώτες γιατροί να συνεργάζονται με τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ. Θα μπορούν να κάνουν συμβάσεις ενώ θα πρέπει να κάνουν και εφημερίες.
Όπως σημειώνεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται να καθορίζονται:
α) ο τρόπος και η διαδικασία συνεργασίας των ιδιωτών Προσωπικών Ιατρών με τις δομές Π.Φ.Υ. επιλογής τους,
β) η διαδικασία συμμετοχής τους στις εφημερίες των μονάδων Π.Φ.Υ. της Υγειονομικής τους Περιφέρειας,
γ) κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία για τη σύναψη συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της συμβατικής συνεργασίας τους,
δ) το ωράριο εξυπηρέτησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας,
ε) η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Προσωπικού Ιατρού σε ιατρούς των Κέντρων Υγείας, ο τρόπος παροχής υπηρεσιών και το περιεχόμενό τους,
στ) η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Προσωπικών Ιατρών,
ζ) τα αντικειμενικά κίνητρα για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και για τη συμμετοχή των ιατρών σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Η αποζημίωση
Οι προσωπικοί ιατροί θα πληρώνονται ανά κεφαλή δηλαδή ανά ασθενή ενώ το ακριβές ποσό θα καθοριστεί στη συνέχεια, έπειτα από διαβούλευση με τους γιατρούς και με υπουργική απόφαση.
Συγκεκριμένα:
- οι γιατροί του δημοσίου που θα γίνουν προσωπικοί γιατροί: «δύνανται να αποζημιώνονται επιπλέον του μηνιαίου βασικού μισθού τους, ο οποίος καλύπτει αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν».
- οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται για εγγεγραμμένους πολίτες από 1 μέχρι 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν» ανάλογα με τον εγγεγραμμένο πληθυσμό και ανά ηλικιακή ομάδα.
Γι' αυτό και σημειώνεται ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται το ύψος, ο υπολογισμός και η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης των προσωπικών ιατρών, η θέσπιση και η εξειδίκευση τυχόν οικονομικών κινήτρων για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και για τη συμμετοχή των ιατρών σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών