Από πότε χαλαρώνουν τα μέτρα: Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Το έκτακτο σχέδιο για το καλοκαίρι
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΈνα ελεύθερο καλοκαίρι χωρίς μέτρα θα προσφέρει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, σχεδιάζοντας όμως από Σεπτέμβριο να τα επαναφέρει. Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr έχει δοθεί εντολή στα αρμόδια υπουργεία να κάνουν έναν πρώτο σχεδιασμό ώστε να υπάρχει έτοιμο πλάνο μέτρων στην περίπτωση που η πανδημία επανακάμψει από το Φθινόπωρο.
Γι αυτό άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συχνά πυκνά αναφέρει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει καταργηθεί όπως και τα άλλα μέτρα τα οποία θα είναι στο συρτάρι.
Το σχέδιο για το καλοκαίρι
Όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, η τακτική που θα ακολουθηθεί το καλοκαίρι θα θυμίζει αυτή που είχε ακολουθηθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Δηλαδή σε όποια περιοχή καταγράφεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά πλέον με βαριά περιστατικά, θα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στα νησιά από όπου υπάρχει και δυσκολία μεταφοράς των ασθενών σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρά περιστατικά. Οι ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και όπου κρίνουν μπορεί να προτείνουν την περιστασιακή επαναφορά κάποιων μέτρων.
Εντός της εβδομάδος πάντως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα γνωστοποιήσει τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων της πανδημίας, ο οποίος θα ξεκινά μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Τα εμβόλια
Από την άλλη η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και τα σχέδιά της για τους εμβολιασμούς και την 4η δόση, σχέδια τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. καθώς αναζητείται κοινή γραμμή.
Θεωρείται πάντως βέβαιον ότι θα υπάρξει 4η δόση για όλο τον πληθυσμό και μάλιστα υποχρεωτικά ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ήδη η τέταρτη δόση εμβολίου χορηγείται προαιρετικά σε όσους είναι άνω των 60 ετών.
Η απόφαση ελήφθη επειδή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση.
Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτίμησε ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνεται 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική.
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό