Υγεία|23.04.2022 16:43

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πότε πρέπει να πάνε στο γιατρό οι γονείς – Το ανησυχητικό σύμπτωμα

Newsroom

Φαίνεται στα μάτια το πρώτο σημάδι της ηπατίτιδας, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας ζητώντας από τους γονείς να μη πάνε για αιματολογικό έλεγχο αν δεν δουν τον πρώτο σημάδι, εν μέσω ανησυχίας για τα αυξανόμενα κρούσματα που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ. 

«Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο»

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιματολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς ssανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες», τόνισε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ωστόσο ο ΕΟΔΥ δηλώνει σε επιφυλακή για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 10 ετών καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν περιστατικά (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία) προστέθηκε η Ισπανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε τη Μεγάλη Παρασκευή στην ΕΡΤ ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί» και προσθέτει ότι τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα κι ακόμα λιγότερα τα σοβαρά κι αυτό είναι το θετικό». Όπως είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, «αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία 4 ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες». Κατά την εκτίμηση του η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Μιλώντας στο Open o παιδίατρος κ. Σπύρος Μαζάνης σημείωσε: «Είναι οξεία ηπατίτιδα και σχεδόν όλα τα περιστατικά είναι σε παιδιά 1-6 ετών. Βεβαίως, και μπορεί να φτάσει ο ιός στην Ελλάδα. Όταν το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, ο γονιός να επικοινωνήσει με τον γιατρό αμέσως».

Τα πιθανότερα σενάρια

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορονοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορονοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει συσχέτιση με τον κορονοϊό;

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κορονοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι το lockdown τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορoνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

παιδιάΗλίας ΜόσιαλοςηπατίτιδαΘεοκλής Ζαούτηςειδήσεις τώρα