Υγεία | 05.05.2022 16:10

ΠΟΥ: 15 εκατ. θάνατοι από κορονοϊό μέσα σε μια διετία – Τρομακτικά στοιχεία

Newsroom

Σχεδόν 15 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα τρομακτική εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι ενώ μεγαλώνουν οι φόβοι για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων θανατηφόρων και πιο μολυσματικών μεταλλάξεων.

ΠΟΥ: Δεν έχουν αναφερθεί επίσημα 4,5 εκατ. θάνατοι

Ο αριθμός που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, ξεπερνά κατά 13% τον αρχικά εκτιμώμενο αριθμό θανάτων, σε μια περίοδο δύο ετών. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία αρκετών χωρών αποκλίνουν από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αναφερθεί επίσημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4,5 εκατομμύρια θάνατοι.

Μόνον στην Ινδία, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δηλαδή δεκαπλάσιος αριθμός από αυτόν που δίνουν τα επίσημα στοιχεία – και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από Covid παγκοσμίως.

Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, λέγοντας ότι έχει «αμφιβολίες» για τη μεθοδολογία του ΠΟΥ, αλλά άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια με τον ΠΟΥ συμπεράσματα, σχετικά με την κλίμακα των θανάτων στη χώρα.

Στις εκτιμήσεις του, ο ΠΟΥ λαμβάνει υπόψη τα ποσοστά θνησιμότητας στην εκάστοτε περιοχή σε περιόδους σχετικής «κανονικότητας» δηλαδή προ κορονοϊού και τα συγκρίνει με τα τωρινά. Ο ΠΟΥ συνυπολογίζει, επίσης, τους θανάτους που δεν οφείλονται άμεσα στον Covid, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως η έλλειψη πρόσβασης πολλών ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στην πανδημία.

Ακόμα και έτσι, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων οφείλονταν άμεσα στον κορονοϊό. Μιλώντας για την κλίμακα των αριθμών, η Δρ Samira Asma, από το τμήμα δεδομένων του ΠΟΥ, είπε: «Είναι μια τραγωδία Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός και είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λογοδοτήσουν». «Αν δεν υπολογίζουμε σωστά τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά».

Εκτός από την Ινδία, οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι αριθμοί για τη Ρωσία είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα.

Οι ακαδημαϊκοί που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις τους βασίζονται περισσότερο σε εικασίες, όσον αφορά χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, επειδή υπάρχουν λίγα στοιχεία για τους θανάτους στην περιοχή. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για 41 από τις 54 χώρες της Αφρικής.

Ο στατιστικολόγος καθηγητής Jon Wakefield, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που συμμετείχε στην έρευνα του ΠΟΥ, είπε στο BBC: «Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερα συστήματα συλλογής δεδομένων. «Είναι ντροπή να γεννιούνται και να πεθαίνουν άνθρωποι και να μην έχουμε κανένα αρχείο για το θάνατό τους.

«Έτσι, πρέπει πραγματικά να επενδύσουμε στα συστήματα μητρώων των χωρών, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε ακριβή και έγκαιρα δεδομένα».

ΚορονοϊόςκρούσματαπανδημίαθάνατοιΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας