Οδηγός για τον προσωπικό γιατρό: Πότε θα είναι δωρεάν και πότε θα πληρώνουμε - Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΟι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναμένεται να φέρουν περισσότερες δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς για τους πολίτες.
Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που πρέπει να πληρώνουν. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία δεσμεύεται ότι οι περισσότερες επισκέψεις θα είναι δωρεάν.
Έως ότου, όμως, μπει στη ζωή μας ο προσωπικός γιατρός θα συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται από τους ασθενείς, παρότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν.
Πότε πληρώνουμε και πότε όχι
Σήμερα υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ 846 οικογενειακοί γιατροί δηλαδή Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι. Οι 846 αυτοί γιατροί πρέπει να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων.
Προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες απαιτούνται περίπου 4.000 οικογενειακοί γιατροί με βάση υπολογισμούς. Να υπενθυμιστεί ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι οικογενειακοί γιατροί θα ονομάζονται προσωπικοί γιατροί.
Σήμερα οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονται με πάγια αντιμισθία και λαμβάνουν 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Αρχικά με βάση τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα έπρεπε να είχαν ανώτατο όριο εγγεγραμμένου πληθυσμού τα 2.250 άτομα. Ωστόσο, επειδή δεν είχαν εγγραφεί πολλοί πολίτες στο σύστημα και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κάθε ένας από τους συμβεβλημένους γιατρούς καλύπτει σήμερα από 800 έως 1.000 άτομα. Για τα οποία και αμείβεται με 2.000 ευρώ, αφού το πλαφόν των 2.250 ατόμων καταργήθηκε.
- Όσοι ασφαλισμένοι είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό δικαιούνται δωρεάν επισκέψεις χωρίς όριο στον αριθμό.
- Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν αποτελούν πληθυσμό ευθύνης του οικογενειακού γιατρού, καταβάλλουν κανονικά την επίσκεψη ανεξάρτητα εάν ο γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
- Όσοι έχουν οικογενειακό γιατρό δεν καταβάλλουν και τίμημα 10 ευρώ για συνταγογράφηση.
- Σε ό,τι αφορά σε ειδικούς γιατρούς (πχ καρδιολόγους, δερματολόγους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς κλπ), οι ασφαλισμένοι δικαιούνται δωρεάν επίσκεψη εάν είναι μέσα στους πρώτους 200 ασθενείς. Και αυτό διότι με βάση τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ειδικοί γιατροί πρέπει να παρέχουν 200 δωρεάν επισκέψεις.
- Όταν ξεπεραστούν οι 200 αυτές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά την ιατρική εξέταση ανάλογα με το τίμημα που έχει ορίσει ο κάθε γιατρός. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να καταγράφει εάν πραγματικά έχουν ξεπεραστεί οι 200 επισκέψεις.
- Σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων ή παραπεμπτικών για εξετάσεις, εάν οι ασφαλισμένοι είναι στις πρώτες 200 επισκέψεις δεν πληρώνουν. Εάν όμως έχει ξεπεραστεί το όριο των 200 επισκέψεων, τότε ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ για συνταγογράφηση στον ειδικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ.
Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο και τον προσωπικό γιατρό
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι όσοι γιατροί γίνουν προσωπικοί, θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες.
Παρότι λείπουν ακόμη λεπτομέρειες από τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, (θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις μέσα στον Ιούνιο), το νομοσχέδιο περιγράφει τη βασική φιλοσοφία του νέου συστήματος.
Οι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να έχουν ανώτατο εγγεγραμμένο πληθυσμό τα 2.000 άτομα.
Τον ρόλο του προσωπικού γιατρού μπορεί να αναλάβει:
- ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
- ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
- ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν μηνιαία δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού ραντεβού που δύνανται να εξυπηρετούν τους εγγεγραμμένους πολίτες δωρεάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν τον Ιούνιο θα καθορίζουν τον αριθμό των δωρεάν επισκέψεων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες. Στην περίπτωση που ο αριθμός αυτός ξεπεραστεί, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο.
Το ποσό θα καθορισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά αναμένεται να κυμαίνεται στα 10 ευρώ.
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»