Υγεία|24.05.2022 09:23

Ευλογιά των πιθήκων: Προστατεύει το εμβόλιο της ευλογιάς; Η Λινού απαντά - «Να πάρουμε από τις ΗΠΑ»

Newsroom

Για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία μίλησε σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται για επιδημία αλλά για κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες, σύμφωνα με την ίδια.

Αφού τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση, η κα Λινού σημείωσε, επίσης, πως επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα. Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή αρχικά.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως δεν είναι ευλογιά των πιθήκων αλλά ευλογιά των τρωκτικών, η οποία πέρασε στους πιθήκους. Σημείωσε ακόμα ότι πλέον ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερα ζώα, καθώς και με «παράξενο εμπόριο» κάτι που βοήθησε η νόσος να περάσει και στον άνθρωπο.

Ανέφερε ακόμα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει, λόγω κορονοϊού, αλλά επαφές με νοσούντες και με ζώα έφεραν τα κρούσματα, ενώ τόνισε ότι πριν το 2000 οι ειδικοί ανησυχούσαν για επανεμφάνιση τέτοιων νοσημάτων.

Αναφορικά με το εμβόλιο της ευλογιάς που γινόταν μέχρι το 1980 η κα Λινού είπε πως προστατεύει όσους το έχουν κάνει και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως τόνισε, «δεν έχουμε πλήρη ανοσία αλλά φαίνεται ότι προστατεύει» και πρόσθεσε ότι θα ήταν φρόνιμο η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ.

ευλογιάειδήσεις τώραεμβολιασμόςεμβόλιοπίθηκοιΑθηνά Λινού