Υγεία|31.05.2022 12:19

Καλοκαίρι και κλιματιστικό: Το συχνότερο λάθος που κάνουμε - Τι πρέπει να προσέχουμε για λόγους υγείας αλλά και οικονομίας

Newsroom

Με τον υδράργυρο να έχει αρχίσει να «χτυπάει κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες και ενόψει του καύσωνα του καλοκαιριού, το κλιματιστικό φαντάζει η μόνη λύση. Ωστόσο, υγιεινολόγος προειδοποιεί για τους κινδύνους και τις αερογενείς λοιμώξεις που μεταφέρουν τα κλιματιστικά.

Ειδικότερα, ο υγιεινολόγος και λέκτορας υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος, υπογράμμισε τους κινδύνους και τις αερογενείς λοιμώξεις που μεταφέρουν τα κλιματιστικά κατά τη χρήση τους και ανέφερε τρόπους αποφυγής και οδηγίες σωστής χρήσης τους.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε οδηγίες για σωστή χρήση των κλιματιστικών προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες αερογενείς ασθένειες.

«Πρέπει να εφαρμόζουμε την οδηγία 24/7» είπε και πρόσθεσε «να βάζουμε δηλαδή το κλιματιστικό σε μια συνεχή μέτρια λειτουργία, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν ιοί». Επίσης, η λειτουργία αυτή είναι και οικονομική, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο χρήσιμη λόγω των αυξημένων τιμών του λογαριασμού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «προτιμούμε τα αερόψυκτα κλιματιστικά και όχι τα υδρόψυκτα κλιματιστικά» γιατί με τα υδρόψυκτα μεταδίδονται περισσότερα μικρόβια.

Όσον αφορά στη χρήση των κλιματιστικών στο σπίτι, «το συχνότερο λάθος που κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός, είναι «να συγκεντρώνουμε τα νερά από το σωληνάκι του aircondition έξω στο μπαλκόνι, ενώ πρέπει τα νερά να πηγαίνουν κατευθείαν στην αποχέτευση».

Τέλος, όσον αφορά στους ανεμιστήρες προτιμώνται αυτοί που είναι οροφής και όχι δαπέδου καθώς «ο ανεμιστήρας οροφής δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα πάνω από τη ζώνη του κεφαλιού μας ενώ ο ανεμιστήρας δαπέδου δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα στο ύψος του προσώπου μας, γεγονός πολύ ανθυγιεινό» τόνισε ο υγιεινολόγος.

ζέστηκλιματιστικάειδήσεις τώραυγείακαλοκαίρι