Υγεία|16.06.2022 07:27

Προσωπικός γιατρός: Ακριβότερα κατά 10% θα πληρώνουν φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις όσοι δεν εγγραφούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μία έμμεση ποινή για όσους δεν θα εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό προωθεί το υπουργείο Υγείας μέσα από τις υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιοποιήσει τα επόμενα 24ωρα.

Ειδικότερα στα αντικίνητρα που θεσπίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, θα είναι και ένα ποσοστό 10% το οποίο θα πληρώνουν επιπλέον για φάρμακα και εξετάσεις όσοι δεν θα διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

Για παράδειγμα στα φάρμακα, το ποσοστό συμμετοχής από 25% που είναι σήμερα το ανώτερο θα φθάνει στο 35% για όσους δεν θα έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα. Αντίστοιχα και για τις διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες επίσης θα έχουν ακριβότερη συμμετοχή κατά 10%.

Ήδη τα αντικίνητρα ενσωματώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ ώστε να αναγνωρίζεται εάν η συνταγογράφηση γίνεται από τον προσωπικό γιατρό ή όχι. Τα αντικίνητρα για όσους δεν θα διαθέτουν προσωπικό γιατρό θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες, είτε από τον Οκτώβριο είτε από τον Νοέμβριο όπως έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Να υπενθυμιστεί ότι ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να επιλεγεί από τους πολίτες οι οποίοι με την πρώτη τους επίσκεψη θα δημιουργήσουν και τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα. Είναι ένας θεσμός που είχε επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί και από άλλες κυβερνήσεις αλλά «σκόνταφτε» κυρίως στα αμοιβές των γιατρών.

Οι αμοιβές για τον προσωπικό γιατρό

Οι επισκέψεις στον προσωπικό γιατρό θα είναι δωρεάν για τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να πηγαίνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας είτε ακόμη και για να τον συμβουλευτούν για ζητήματα πρόληψης.

Οι ειδικότητες θα είναι αυτές του Γενικού Γιατρού και του Παθολόγου. Σε ότι αφορά στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, αυτές θα κινούνται από 20 ευρώ μέχρι 40 ευρώ ανά ασθενή και θα καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο προσωπικός γιατρός θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα για πιο ηλικιωμένους πολίτες που αντιμετωπίζουν και περισσότερα προβλήματα υγείας, από ότι εάν θα αναλάβει νέους.

Συνολικά κάθε προσωπικός γιατρός θα μπορεί να εγγράψει μέχρι 2000 άτομα. Στην περίπτωση που και οι 2000 εγγεγραμμένοι πολίτες του είναι ηλικιωμένοι, ο γιατρός θα μπορεί να εισπράξει ακόμη και 60.000 ευρώ ετησίως τα οποία θα φορολογούνται.

Οι γιατροί του δημοσίου θα λαμβάνουν επιπλέον από 10.000 έως 15.000 ευρώ το έτος και θα καλύπτεται δωρεάν όλος ο πληθυσμός με γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του δημοσίου που εργάζονται κυρίως σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, πολυϊατρεία κλπ και θα αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού θα είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν τους πρώτους 1500 πολίτες χωρίς να αμείβονται επιπλέον από τον μισθό τους, ενώ από τα 1500 άτομα και πάνω θα αμείβονται ξεχωριστά.

Όλες οι ειδήσεις

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν – Είναι κομπάρσος ξένων δυνάμεων

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει βροχές, καταιγίδες αλλά και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς

Άγρια συμπλοκή κατά τη διάρκεια πάρτι στην «Ερωτοσπηλιά»: Τραυματίστηκαν 2 νεαροί

To Squid Game γίνεται ριάλιτι στο Netflix - Και το έπαθλο... ζαλίζει - Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

φάρμακαυπουργείο Υγείαςπροσωπικός γιατρόςειδήσεις τώραγιατρόςΗΔΙΚΑ