Υγεία|26.07.2022 20:09

Κορονοϊός: Τι άλλαξε στο κλινικό προφίλ όσων νοσούν σήμερα - Τι λέει ο Στέλιος Λουκίδης

Newsroom

Ένα εντελώς διαφορετικό κλινικό προφίλ παρουσιάζουν αυτόν τον καιρό σε σχέση με το παρελθόν όσοι νοσούν από κορονοϊό σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Ειδικότερα ο κ. Λουκίδης τόνισε στην ΕΡΤ πως η βαρύτητα της νόσου δεν οδηγείται πια από την οξυμετρία, αλλά από συμπτώματα όπως ο εμμένων πυρετός ή η απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων.

Ο κ. Λουκίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πλέον πνευμονίες που είχαμε στο παρελθόν. Ακόμα ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό τα μηχανήματα ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που δείχνει την αλλαγή της κλινικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πανδημία και κυρίως στο θέμα των σοβαρών μολύνσεων που είναι αυτές που οδηγούν σε νοσηλεία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι που μας βάζει να διαχειριστούμε τη νόσο με άλλο τρόπο και κυρίως αυτό που φαίνεται είναι ότι βγαίνουμε λίγο από τη βαρύτητα του οξύμετρου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ ενώ όπως είπε «από αυτό που βλέπουμε κι εμείς καθημερινά στις κλινικές μας υπάρχει μια καλύτερη αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων»

Να είμαστε πιο προσεκτικοί στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων

Μιλώντας για τη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μέτρα μέσα στο καλοκαίρι κι επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι νοσηλείες που έχουμε «οδηγούνται» σε ένα μεγάλο βαθμό από πολύ ηλικιωμένους με πολλά υποκείμενα προβλήματα.

Σαφώς ο κόσμος έχει κουραστεί από 2,5 χρόνια πανδημίας, η αυξημένη κινητικότητα, η μη χρήση μάσκας, το γεγονός ότι τα παιδιά συγχρωτίζονται πιο εύκολα και το ότι η Ο είναι περισσότερο μεταδοτική έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα και στα παιδιά τόνισε από την πλευρά της η παιδίατρος Ζωή Σάκκου και πρόσθεσε ότι «από την άλλη η λοίμωξη είναι ήπια, συνήθως ανώτερου αναπνευστικού, κάνει πυρετό, φαρυγγαλγία και ανησυχεί τους γονείς που βλέπουν όμως ότι μετά την πάροδο 2-3 ημερών τα συμπτώματα υποχωρούν και τα παιδιά επανέρχονται στην κανονικότητά τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚορονοϊός