Υγεία|12.08.2022 18:29

Κορονοϊός: Η παραλλαγή «Κένταυρος» θα φέρει νέο κύμα το Φθινόπωρο; Γιατί ανησυχεί τόσο τους ειδικούς – Καμπανάκι από Σαρηγιάννη

Newsroom

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν όχι μόνο τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και η τελευταία υποπαραλλαγή της νόσου που μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία,  Καναδά, Αυστραλία και άλλες χώρες, η λεγόμενη παραλλαγή Κένταυρος.

Ο Σεπτέμβρης ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες: Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στο «τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή Κένταυρος και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000».

Έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γύρω από την χώρα υπάρχει η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, που έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές τις Όμικρον, που σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αν μπει στη χώρα» είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην μπει στη χώρα εφόσον έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης πως αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι μπαίνει στην χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. «Ενδεχομένως να δούμε μια γρήγορη αύξηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν.

Γιατί ανησυχεί τόσο η υποπαραλλαγή Κένταυρος

Η παραλλαγή BA.2.75 - με το παρατσούκλι «Κένταυρος» - εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί απότομα - και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία και εκτοπίζει γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες, μεταδίδει ο Guardian.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί έκτοτε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης σειράς ιών», δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Δεν είναι τόσο πολύ οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/συνδυασμός», δήλωσε ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον ως δυνητικά ανησυχητική τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί - δίνει στον ιό μια ιδιότητα "μπαλαντέρ", όπου το άθροισμα των μερών μπορεί να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα. Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για το τι θα ακολουθήσει μετά τον BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανώς το είδος του πράγματος που θα έρθει στη συνέχεια, δηλαδή μια "παραλλαγή μιας παραλλαγής».

Ακόμη και αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή της στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο Πίκοκ. «Είναι σαφές ότι αναπτύσσεται αρκετά καλά στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5, και εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές το πόσο καλά τα πάει σε σχέση με [αυτό]».

Ο Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη spike - το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια Covid. 

«Καμπανάκι» από Καπραβέλο: Δεν κατανοώ την χαλάρωση που υπάρχει - Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 θανάτους τον μήνα

«Δεν κατανοώ την χαλάρωση που υπάρχει. Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 θανάτους τον μήνα», δήλωσε ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος στο Open, αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού.

Σχολιάζοντας το καθησυχαστικό κλίμα που υπάρχει αυτή την περίοδο ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι οι αριθμοί και τα δεδομένα «μιλούν από μόνα τους». «Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε ελάχιστα κρούσματα και θανάτους. Το 2022 εξαιτίας των ακραίων χαλαρωτικών μέτρων και της υποτίμησης του ιού δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το 7ο κύμα με αυτή τη λογική», υπογράμμισε.

«Να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Το ερώτημα "από τι πέθανε ένας ασθενής" δεν είναι εύκολο ερώτημα. Όλοι μας γνωρίζουμε τι γίνεται από την αρχή του κορονοϊού. Το θέμα δεν είναι αν η κύρια αιτία θανάτου είναι ο κορονοϊός, γιατί πολλοί ασθενείς πεθαίνουν από επιπλοκές. Από την αρχή της πανδημίας είχαμε τα ίδια προβλήματα» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος ενώ τόνισε ότι μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα δεν έχουν αυτή τη στιγμή νόημα.

«Όμως εκεί που δεν υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση, με δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι του κορονοϊού είναι στο 50%, αλλά στην Ελλάδα πολλοί λίγοι έχουν κάνει 4η δόση και ήταν απαράδεκτο να καταργήσουμε την υποχρεωτικότητα,τουλάχιστον στις μάσκες εκεί που υπάρχει συνωστισμός, στα μέσα μεταφοράς, σε εκκλησίες, σε πολυκαταστήματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση. Θεωρώ ότι μέσα στο υπηρεσιακό σχέδιο της αντιμετώπισης της πανδημίας λείπουν οι υγειονομικοί. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που η επιστήμη ακόμη δεν έχει βρει το κατάλληλο εμβόλιο είναι απαραιτητο να επαναθεωρήσουμε το  υγειονομικό πρωτόκολλο, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Εκτός αν πιστεύουμε ότι ο ιός είναι ακίνδυνος».

Λίγα τα στοιχεία που έχουμε για τη νέα υποπαραλλαγή

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αποκάλυψαν ότι οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου.

Επί του παρόντος, τα θετικά κρούσματα του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε περίπου ένα στα 19 άτομα στην Αγγλία, ένα στα 16 στη Σκωτία, ένα στα 17 στη Βόρεια Ιρλανδία και ένα στα 17 στην Ουαλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον «Κένταυρο», αν και μελετάται από επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Από τότε που ανακαλύφθηκε στην Ινδία, έχει εντοπιστεί σε άλλα 10 έθνη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσθένης Σαρηγιάννηςκρούσματαειδήσεις τώραΚορονοϊόςΝίκος Καπραβέλος