Υγεία|11.10.2022 14:38

SOS για τα καυσόξυλα: Πόσο επικίνδυνη είναι η καύση τους – Τουλάχιστον 15.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα

Newsroom

Καμπανάκι κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, για τα καυσόξυλα και τη χρήση τους στα σπίτια στη διάρκεια του χειμώνα.

Τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο για 450.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 15.000 στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα. Εμείς ως Αντικαρκινική Εταιρεία οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης για τον χειμώνα και ότι η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική για αρκετό κόσμο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όμως δεν παύει να είναι και μια επιλογή επικίνδυνη για την υγεία. Βεβαίως και είναι ανθρώπινο δικαίωμα το να μην πεινάς, το να μην διψάς και το να μην κρυώνεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και υποχρέωση όλων μας και το να μην πεθαίνει ο κόσμος. Οφείλουμε, λοιπόν, ως εκπρόσωποι ενός Οργανισμού με την ιστορία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία που διαθέτει, να τονίσουμε το επικίνδυνο της καύσης των ξύλων».

«Ο καπνός από τα ξύλα περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν τα πνευμόνια και την καρδιά και προκαλούν καρκίνους»

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος βρέθηκε στην Πάτρα στο πλαίσιο της παράδοσης της δωρεάς δυο σύγχρονων καθισμάτων, με 4 μοτέρ, για χημειοθεραπεία και μετάγγιση αίματος ασθενών για την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ, που δωρεά έχει γίνει στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από το ίδρυμα «Ντέπυ Βασιλειάδη» και το «παρών» στην παράδοση έδωσαν και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της ΕΑΕ.

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται 450.000 άνθρωποι από την καύση ορυκτών καυσίμων σε σόμπες, τζάκια, κλπ. Ο καπνός από τα ξύλα περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν τα πνευμόνια και την καρδιά και προκαλούν καρκίνους. Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα σωματίδια από την καύση των ξύλων έχουν την ικανότητα να περνούν τον πνεύμονα και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να εισέρχονται παντού».

«Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα»

«Εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μας, είναι ότι όντως ο κόσμος έχει προβλήματα θέρμανσης, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το καθήκον μας να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που υπάρχουν στην υγεία», παρατήρησε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε Πολιτεία για να λύνουμε τα θέματα, ούτε είμαστε η πλειοψηφία του πληθυσμού για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Πάτρα, η οποία έχει και εισαγόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση, καθώς τα λιμάνια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα φουγάρα των πλοίων, που οι εκπομπές τους είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και καρκινογόνες, και κανείς δεν μιλάει γι΄ αυτό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακαυσόξυλακαρκίνος