Υγεία|13.10.2022 10:54

«Τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν»: Προειδοποίηση Γώγου με φόντο την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Newsroom

«Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν υπάρχει καμιά εξαφάνιση του. Υπάρχει ο ιός παγκόσμια, υπάρχει μεγάλη διασπορά, υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο σημαντικό. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι προβληματικά» τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Από την άλλη βέβαια, για να πούμε και το καλό νέο είναι ότι η νόσος Covid-19 ελέγχεται σαφώς πολύ καλύτερα. Όχι μόνο σε σχέση με την αρχή της πανδημίας που δεν είχαμε σχεδόν καθόλου όπλα, αλλά και σε σχέση με πριν από λίγο καιρό. Δηλαδή εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα το θέμα της αντιμετώπισης της νόσου που προκαλεί ο ιός».

«Να χουμε το νου μας»

Σημείωσε ακόμα ότι «ο ιός είναι λοιπόν εδώ θα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Θα πρέπει να επιτηρούμε. Έρχεται χειμώνας. Τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν, έχουμε τους κλειστούς χώρους, συγχρωτισμό κλπ. άρα λοιπόν χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και γονιδιωματική να δούμε τι επικρατεί από νέα στελέχη γιατί υπάρχει κι αυτός ο κίνδυνος. πάντα. Ήδη εμφανίζονται μικροαλλαγές των γνωστών ΒA4, ΒΑ5 που υπάρχουν. Αρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επιτήρηση, μάσκες κλπ, αλλά από την άλλη έχουν ισχυρά όπλα: τα εμβόλια τα ξέρετε και βέβαια για τους σοβαρά νοσούντες συνανθρώπους μας, τους ευάλωτους πληθυσμούς έχουμε ακόμα ισχυρότερα όπλα, πέραν των γνωστών θεραπειών, έχουμε τα αντιικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Έχουμε δηλαδή μια αρματωσιά πολύ ισχυρότερη από ότι είχαμε στην αρχή, γι’ αυτό και τα πράγματα είναι καλύτερα».

«Ο εμβολιασμός προφυλάσσει σε όλες τις φάσεις από τη σοβαρή νόσο»

Σε ερώτηση για το τι δείχνει η ιστορία των πανδημιών και το αν φθίνει ο ιός ή μπορεί και να ενισχυθεί ξανά ο κ. Γώγος απάντησε: «όσον αφορά την λοιμογόνο δράση του φαίνεται ότι φθίνει, δηλαδή ακόμα και τα νέα στελέχη, αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται με κάποιες πρώιμες εργασίες που υπάρχουν ότι έχουν μικρότερη λοιμογόνο δράση από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό και προκαλούν όχι τόσο σοβαρή νόσο, σε συνδυασμό και με την νόσηση του πληθυσμού που έχει δημιουργήσει σημαντική ανοσία τόσο καιρό με συνεχείς λοιμώξεις στο σχεδόν όλο ο πληθυσμός έχει εκτεθεί στον ιό μαζί με τη δράση των εμβολίων που υπάρχουν ήδη. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα ανοσιακό τείχος, όχι την ανοσία της αγέλης, την οποία δυστυχώς δεν την πετύχαμε ποτέ, αλλά ένα ανοσιακό τείχος σημαντικό. Από εκεί και πέρα μικρόμεταλλάξεις θα υπάρξουν, αλλά η δράση των εμβολίων σε αυτές τις μικρομεταλλάξεις, όσον αφορά στη βαριά νόσο, την νοσηλεία στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση, τον θάνατο, τους δύσκολους δείκτες δηλαδή, φαίνεται και είναι εντυπωσιακό αυτό ότι εξακολουθεί να υπάρχει η προστατευτική δράση ακόμα και για τα πρώτα εμβόλια. Φαίνεται δηλαδή ότι ο εμβολιασμός από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα προφυλάσσει σε όλες τις φάσεις από τη σοβαρή νόσο. Τα καινούργια, επικαιροποιημένα φυσικά προστατεύουν περισσότερο γιατί τα καινούργια στελέχη γιατί είναι τροποποιημένα, έτσι ώστε να καλύπτουν τα υπάρχοντα στελέχη».

Τι είπε για τέταρτη και πέμπτη δόση

«Η τέταρτη δόση είναι ισχυρά συνιστώμενη με το επικαιροποιημένο πια (εμβόλιο), για τον πληθυσμό που έχει χειρότερη απάντηση ανοσιακή στο εμβόλιο, δηλαδή οι άνω των 60, αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, παράλληλα με τους φροντιστές ανθρώπων που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τους υγειονομικούς κλπ. Η πέμπτη δόση ισχύει πάλι για τους ίδιους πληθυσμούς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο πια, γιατί η τέταρτη είχε γίνει με το παλιό αν θυμάστε -γιατί οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 και είχαν προβλήματα, είχαν ήδη σύσταση για μια τέταρτη δόση. Αν έχουν περάσει λοιπόν τρεις μήνες από την τέταρτη δόση γι’ αυτό τον πληθυσμό συνιστάται και η πέμπτη δόση, τρεις μήνες μετά την προηγούμενη αναμνηστική, την τέταρτη»

«Η προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε με την επικαιροποιημένη δόση αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα και έχουν μεγάλη πιθανότητα να κάνουν σοβαρή νόσο. Για τον γενικό πληθυσμό λέμε με σύσταση του θεράποντα ιατρού γιατί ξέρει καλύτερα το προφίλ του ασθενούς του, ξέρει τί νοσήματα έχει περάσει, τα φάρμακα που παίρνει, τι υποκείμενα έχει, γιατί μπορεί να είναι άλλος παχύσαρκος. Είναι πολλά τα προφίλ που μπορεί να υπάρχουν, για αυτό υπάρχει μια σύσταση σε συνδυασμό με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού για τον υπόλοιπο πληθυσμό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαράλαμπος ΓώγοςΚορονοϊός