Υγεία|17.10.2022 07:32

Το ΕΣΥ με συμβασιούχους… αναστενάζει - Χωρίς μόνιμο προσωπικό τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Χειρότερη είναι μέρα με την ημέρα η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία καθώς το προσωπικό αντί να αυξάνεται μειώνεται. Αποτέλεσμα όμως είναι πολλές κλινικές να υπολειτουργούν, χειρουργεία να μην πραγματοποιούνται και οι εργαζόμενοι να είναι στα όρια της εξάντλησης.

Οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας όπου ουσιαστικά το ΕΣΥ έγινε μονοθεματικό, ενώ οι πιεστικές συνθήκες εργασίας οδήγησαν πολλούς σε παραίτηση ή σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η πρόσληψη 4000 υγειονομικών τους επόμενους μήνες μοιάζει μάλλον σταγόνα στον Ωκεανό, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδηγεί όλους τους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) στο δρόμο στις 20 Οκτωβρίου, σε μία κοινή κινητοποίηση με βασικό αίτημα τη στήριξη του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ με αριθμούς

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των Νοσοκομείων. Η μέθοδος των συμβασιούχων εφαρμόζεται σταθερά την τελευταία δεκαετία από όλες τις κυβερνήσεις λόγω και των περιορισμών που υπήρχαν από τους «θεσμούς» για μόνιμες προσλήψεις.

Όμως με τον τρόπο αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σε ομηρία αφού δεν γνωρίζουν εάν σε λίγους μήνες θα έχουν εργασία.

Παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες η μονιμοποίησή τους δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πάνω από 30.000 Συμβασιούχοι εργάζονται στα Νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. «Στα Νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι με 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα 6.000 υγειονομικοί εργάζονται με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης οι οποίοι απολύονται σταδιακά.

Μπλόκο και στα χειρουργεία

Η έλλειψη προσωπικού πάντως και ειδικά εξειδικευμένου προσωπικού οδηγεί και πολλά χειρουργεία σε αναβολή. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σήμερα στην έλλειψη αναισθησιολόγων ενώ έχουν προκηρυχθεί 63 μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Θέσεις που είναι άγνωστο εάν θα καλυφθούν αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι. Είτε εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είτε έχουν φύγει για το εξωτερικό λόγω των χαμηλών αμοιβών στη χώρα μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζόμενους, το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Γι αυτό άλλωστε και οι λίστες χειρουργείων καθημερινά αυξάνονται αντί να μειώνονται. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινά να εφαρμόζει ένα έκτακτο σχέδιο που περιλαμβάνει 3 μέτρα που θα μειώσουν σε έναν βαθμό την αναμονή για χιλιάδες ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

1.Επανεξέταση όλων των περιστατικών που αναγράφονται στις λίστες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να επανεξετάσει όλα τα περιστατικά που είναι σε αναμονή ώστε να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες έχουν ακόμη ανάγκη από μία επέμβαση ή έχουν αναζητήσει λύση στον ιδιωτικό τομέα. Με εντολή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη οι Διοικητές όλων των Νοσοκομείων επανεξετάζουν τις λίστες χειρουργείων ώστε να βρεθεί εάν ο αριθμός που αποτυπώνεται είναι πραγματικός.

2.Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δημιουργηθεί μία ενιαία λίστα αναμονής χειρουργείων ώστε να υπάρχει ένας κοινός κατάλογος για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Και αυτό διότι στόχος είναι να μην υπάρχουν διπλοεγγραφές σε δύο και τρία νοσοκομεία από ασθενείς που έχουν αναζητήσει λύση στο πρόβλημα υγείας τους σε διαφορετικές υγειονομικές μονάδες ακόμη και σε διαφορετικές πόλεις.

3.Τρίτο και τελευταίο μέτρο το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά ασθενών που χρειάζονται χειρουργείο σε ιδιωτικές κλινικές.

Αρχικά αναμένεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά στο Νοσοκομείο Παίδων ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

χειρουργείοΕΣΥνοσοκομείαειδήσεις τώραυπουργείο Υγείας