Υγεία|25.10.2022 14:40

ΣΔΙΤ στην Υγεία: Θα επικρατήσουν άραγε οι ιδιώτες στο ΕΣΥ;

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με ιδιωτικά κεφάλαια αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση να αναδομήσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας. Παρότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει 700 εκατομμύρια ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων αλλά και των κέντρων υγείας, η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας αναμένεται να αξιοποιήσουν και ιδιωτικούς πόρους.

Πρόκειται άλλωστε για ένα σχέδιο που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση και ξεκίνησε σταδιακά να υλοποιεί παρότι η πανδημία έβαλε φρένο στις μελέτες που είχαν ήδη γίνει.

Για τα νοσοκομεία αναμένεται να διατεθούν 317 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για αλλαγές στη δομή και για τον εξοπλισμό τους.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Πάντως,  χαρακτηριστική περίπτωση των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι το νέο Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικές συνεργασίες.

Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, που θα εστιάζει στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την διαχείριση της νόσου, αναμένεται να απαρτίζεται από 400 ως 450 κλίνες, 100 μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, μονάδα εντατικής θεραπείας, σύγχρονα χειρουργεία. Το κόστος για την ανέγερση του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα, την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και την διαμόρφωση των χώρων, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι ιδιώτες που θα κληθούν να χτίσουν το νέο νοσοκομείο θα αναλάβουν τη διαχείριση των κτιρίων και του εξοπλισμού όπως και την ανανέωση και συντήρηση των μηχανημάτων. Θα αποζημιώνονται από το ελληνικό δημόσιο για το έργο που θα προσφέρουν. Προς ώρας η πιο συμφέρουσα λύση αποδεικνύεται η αποπληρωμή των ιδιωτών με τη μορφή leasing. Ένα είδος χρονομίσθωσης δηλαδή του ελληνικού δημοσίου από ιδιώτες.

Πρόκειται για μία σύμπραξη δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων.

Αντίστοιχα το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια και για να κατασκευασθούν νέες πτέρυγες ή νέες μονάδες στο ΕΣΥ. Παρότι η κυβέρνηση βλέπει με θετικό μάτι ακόμη και την παραχώρηση του μάνατζμεντ μεγάλων νοσοκομείων σε ιδιώτες, προς ώρας το σχέδιο έχει παγώσει. Μετά τις εκλογές βέβαια δεν αποκλείεται να αναθερμανθεί το σχέδιο, καθώς κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα αποτελεί μία συμφέρουσα κατάσταση για το ελληνικό δημόσιο.

Ταυτόχρονα στο τραπέζι παραμένει το σχέδιο για παραχώρηση διαφόρων υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες. Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο θα αγοράζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες ώστε το ΕΣΥ να παραμείνει δωρεάν για τους ασφαλισμένους.

Η πανδημία πάντως έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δοκιμάσει το σχέδιο για Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), αφού ήδη από το πρώτο κύμα ξεκίνησε η συνεργασία με μεταφορές ασθενών με covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΕΣΥΑφιέρωμα Υγεία