Υγεία|31.10.2022 12:28

Γιατροί και ασθενείς πολλών ταχυτήτων στα δημόσια νοσοκομεία – Οι αδικημένοι και οι κερδισμένοι με το «νομοσχέδιο Γκάγκα»

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ένα δημόσιο σύστημα πολλών ταχυτήτων αναμένεται να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και τα νοσοκομεία γνωστό και ως «νομοσχέδιο Γκάγκα», αναμένεται να δημιουργήσει ανισότητες στο ΕΣΥ τόσο για το ιατρικό προσωπικό όσο για τους ασθενείς.

Να υπενθυμιστεί ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου να ασκούν και ιδιωτικό έργο, δηλαδή να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο Γκάγκα προκαλεί αντιδράσεις και μέσα στη γαλάζια παράταξη ενώ αναμένεται σήμερα το απόγευμα να συζητηθεί εκτενώς στον τομέα Υγείας της ΝΔ όπου δεν αποκλείεται να …βγουν και μαχαίρια ειδικά από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί.

Το σύστημα πάντως παρουσιάζει ούτως ή άλλως ανισότητες με γιατρούς πολλών ταχυτήτων οι οποίες μάλιστα αναμένεται να επεκταθούν με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ειδικότερα μία βασική ανισότητα είναι ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο άρα να βλέπουν ιδιωτικά ασθενείς που μπορεί να έχουν προσεγγίσει στο δημόσιο σύστημα, ενώ και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν τη δυνατότητα να έχουν τόσο ιδιωτικό ιατρείο όσο και να χειρουργούν ιδιωτικά.

Οι χαμένοι

Με τις αλλαγές που προωθούνται πρώτοι χαμένοι θα είναι φυσικά οι ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο.

Άλλωστε σήμερα οι λίστες χειρουργείου για τις πρωινές ώρες είναι ασφυκτικά γεμάτες και η αναμονή φτάνει ακόμα και τα 2,5 χρόνια. Η δυνατότητα που θα δίνεται να χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία με χρήματα από την τσέπη τους, αλλάζει πλήρως τον δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ αφού θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα σε κάτι για το οποίο σήμερα δεν χρειαζόταν να πληρώσουν.

Ταυτόχρονα όμως λόγω φόρτου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί που θα επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο - να μην είναι δηλαδή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης - θεωρείται βέβαιον ότι θα προωθούν τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αμείβονται.

Με τον τρόπο αυτό όμως θα υποβαθμιστούν τα πρωινά χειρουργεία για τα οποία θεωρητικά τουλάχιστον δε χρειάζεται κανείς να πληρώσει. Βέβαια πιθανό θεωρείται επίσης από συνδικαλιστές ότι θα καταστρατηγηθούν οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία με επιπλέον φακελάκια τα οποία θα ζητούνται από τους ασθενείς προκειμένου να προσπεράσουν τις ουρές.

Το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι είτε περιμένεις 2,5 χρόνια για να χειρουργηθείς, είτε πηγαίνεις με υψηλό κόστος σε ιδιωτική κλινική, είτε δίνεις μικρότερο φακελάκι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Όμως ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί και να δημιουργήσει σοβαρές τριβές στο δημόσιο σύστημα είναι το γεγονός ότι κάποιες ιατρικές ειδικότητες δεν θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο και να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ειδικοτήτων όπως αυτή της Αιματολογίας της παθολογοανατομίας αλλά και άλλων εργαστηριακών ειδικοτήτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό έργο.

Οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι από την άλλη φαίνεται να είναι όσοι γιατροί έχουν ειδικότητες και θα μπορούν να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές έναντι αμοιβής από τους ασθενείς.

Είναι άλλωστε και οι ειδικότητες που διακινούν τις τελευταίες δεκαετίες το «μαύρο χρήμα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα περιβόητα φακελάκια. Επισήμως πια θα μπορούν να ζητούν χρήματα από τους πολίτες, συχνά επικαλούμενοι ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν στις πρωινές βάρδιες που είναι δωρεάν.

Βέβαια, είναι πολλοί που αμφισβητούν - ειδικά συνδικαλιστικές οργανώσεις - ότι γιατροί που διαθέτουν χειρουργικές ειδικότητες θα προτιμήσουν να παίρνουν τα νόμιμα φακελάκια και όχι τα σημερινά που είναι μαύρα και αφορολόγητα. Θα παραμείνουν δηλαδή στο ίδιο μοτίβο σε βάρος πάντα των Ελλήνων ασθενών. 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νομοσχέδιοΕΣΥυπουργείο ΥγείαςΜίνα Γκάγκαειδήσεις τώρα