Υγεία | 01.11.2022 18:00

LIVE η ενημέρωση για τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε διευκρινίσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τις νέες μεταλλάξεις, προχώρησαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως η προστασία από τον κορονοϊό είναι θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και η διερεύνηση στρέφεται κυρίως στο πώς ο οργανισμός απαντά στα καινούρια αντιγόνα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη

Φαίνεται πως ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεΐνης αγκίδας, εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου και τόνισε πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον και για αυτό επιβάλλεται η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης.

Σε ποια παιδιά συνιστάται η αναμνηστική δόση

Η Επιτροπή έχει ως προς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών και σε ανοσοκατασταλμένα να δοθεί η ενισχυτική τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η εμβολιαστική Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε στη συνέχεια ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της Όμικρον. Αν και η νόσος είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα αύξηση στις επισκέψεις στα επείγοντα και των νοσηλειών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως ο υψηλός πυρετός.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, είναι λιγότερο συχνές στην περίοδο επικράτησης της Όμικρον.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε υγιή παιδιά έως 4 ετών είναι χαμηλός. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά νοσήματα, η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό σε 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή σε ανoσοκαταστολή.

Προκείμενου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε παιδιά υγιή μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε αυτό το σημείο, η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως: «Πρώτον, δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν εμβόλια που περιλαμβάνουν κορονοϊό μαζί με το εμβόλιο της γρίπης».

Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση εμβολιασμών η Ελλάδα

Από πλευράς του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση εμβολιασμών στην ΕΕ.

Το 72,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το ποσοστό στους ενήλικες ανέρχεται σε 81,3%.

Όπως συμπλήρωσε, «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», λέγοντας ότι η διάθεσή τους θα αρχίσει σύντομα και η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η ενημέρωση λαμβάνει χώρα μια εποχή που οι ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι έντονες. Για το θέμα έχει μιλήσει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Περισσότερο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα θα είναι και η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνης, ο οποίος σημειώνει στο ethnos.gr ότι δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία γι’ αυτήν.

Κατά τον ίδιο, ήταν ούτως ή άλλως η ώρα για την εμφάνιση μίας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, αφού οι επιστήμονες αναμένουν κάτι τέτοιο κάθε περίπου έξι μήνες και τονίζει ότι θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την εμφάνιση μικρών κυμάτων της πανδημίας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι κάτω των 65 ετών και οι υγιείς θα περνούν τη νόσο ως ένα απλό συνάχι.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επανάκαμψης του κορονοϊού και επιστροφή στη «μαύρη» διετία 2020-2021, ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει ότι καμία πανδημία στην ιστορία δεν κράτησε περισσότερα από 2-2,5 χρόνια.

Τι λέει για την αναμνηστική δόση

Τέλος και αναφορικά με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των εμβολίων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι είναι σχετικά μικρός ο αριθμός αυτών που εμβολιάζεται και τονίζει ότι θα πρέπει να την κάνουν οπωσδήποτε οι άνω των 65 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.

«Αυτήν τη στιγμή η πορεία του κορονοϊού είναι ελεγχόμενη. Έχουμε λίγες εισαγωγές και λίγες νοσηλείες. Αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως άτομα άνω των 80 ετών με συννοσηρότητες. Λίγοι νεότεροι πεθαίνουν, κυρίως αν έχουν κάποιο άλλο βαρύ νόσημα, για παράδειγμα αν κάνουν χημιοθεραπεία. Πνευμονία εμφανίζει ένας στους τέσσερις ασθενείς και δεν είναι πάντοτε βαριάς μορφής. Αυτήν τη στιγμή η πανδημία εμφανίζει μία ήπια μορφή της νόσου, η οποία χτυπάει το ανώτερο αναπνευστικό. Όσοι έχουν κορονοϊό και χάνουν τη ζωή τους, πεθαίνουν κυρίως από κάποιο άλλο δικό τους πρόβλημα υγείας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

«Άργησε να έρθει η νέα μετάλλαξη»

Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή του για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι και αυτή θα παρουσιάζει ήπια νόσο, με μικρή θνητότητα και μεγάλη μεταδοτικότητα.

«Οι επιστήμονες περιμένουμε κάθε περίπου έξι μήνες μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Τώρα είναι η ώρα για μία νέα μετάλλαξη και η αλήθεια είναι ότι άργησε να έρθει. Όλη η πορεία του ιού μέχρι τώρα μας έδειξε ότι και αυτή η μετάλλαξη θα είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Το… «κυματάκι» που φαίνεται να έχουμε στην Ελλάδα, είχε εμφανιστεί νωρίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και τώρα σε αυτές, όπως στην Αγγλία, τη Δανία και τη Γερμανία, παρουσιάζει πτώση σε μολύνσεις και θανάτους. Πολύ καλά κάνουμε και παρακολουθούμε την εξέλιξη του ιού, όμως, τίποτα δε δείχνει ότι πρέπει να ανησυχούμε, μήπως είναι περισσότερο θανατηφόρος», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η κοινωνία θα πρέπει να εξοικειωθεί με μικρά «κύματα» της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία θα εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι νεότεροι και υγιείς θα τα περνούν ως ένα απλό συνάχι.

«Πρέπει να εξοικειωθούμε με το γεγονός ότι θα έχουμε μικρά κύματα μολύνσεων. Αυτά θα τα περνούν οι νέοι και οι υγιείς ως ένα απλό συνάχι και εκείνοι που πρέπει να προσέξουν, είναι οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με συννοσηρότητες. Σήμερα, που περνάμε ένα μικρό κύμα, οι διασωληνωμένοι είναι 60-80, ενώ πέρυσι είχαμε 800. Άρα δεν έχουμε βαριά νόσο. Και πριν τον κορονοϊό τα νοσοκομεία γέμιζαν με ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και θα συνεχίσουμε να έχουμε εισαγωγές ασθενών με τέτοια νοσήματα. Δεν υπάρχουν ιογενείς πανδημίες, που να κράτησαν περισσότερο από δύο ή δυόμιση χρόνια. Ελπίζω ότι και αυτός ο ιός θα διαβάσει την ιστορία και θα συμπεριφερθεί αναλόγως», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Λίγοι εμβολιάζονται

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσέρχονται να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει ότι είναι μικρός, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, οφείλεται στο ότι ο ιός είναι ηπιότερος πλέον και διαφεύγει της ανοσίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών και απευθύνει μία σύσταση για εμβολιασμό στους νεότερους.

«Η αποτελεσματικότητα αυτής της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε καμία περίπτωση δε θα είναι αυτήν που είχαμε στις τρεις πρώτες δόσεις. Στο αρχικό εμβόλιο η αποτελεσματικότητα έφτανε στο 95%-96%, κάτι που ήταν πρωτοφανές και Θείο δώρο. Η αποτελεσματικότητα αυτής της αναμνηστικής δόσης φτάνει στο 60%-70%, όπως, δηλαδή, είναι και αυτή του εμβολίου για τη γρίπη. Αλλά και αυτή η προστασία είναι αρκετή για τους άνω των 65 ετών και τους ευπαθείς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Πλέον ο ιός είναι ηπιότερος, ξεφεύγει της ανοσίας, έχουμε λιγότερους θανάτους και γι’ αυτό είναι μικρός ο αριθμός αυτών που εμβολιάζονται», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊόςεμβόλιαεμβολιασμόςεμβόλιο κορονοϊόςειδήσεις τώραμέτρα κορονοϊός