Υγεία|04.11.2022 21:30

Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και ποια είναι η θεραπεία του

Newsroom

Ανέκαθεν οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις δύσκολες, που αφορούν την ψυχική υγεία. Τρία σύνδρομα εξαιρετικά σπάνια, που μοιάζουν βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά και οι απαιτητικές θεραπείες τους, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της nypost.com.

Πρόκειται για τα σύνδρομα της «Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων», της «ξένης προφοράς» και των «Walking Dead», τα οποία μπορεί να προκληθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους ειδικούς.

Το σύνδρομο της «Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων»

Σύμφωνα με έκθεση του Journal of Pediatric Neurosciences, πρόκειται για σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούν «αλλαγή της εικόνας του σώματος». Βασίζεται, συγκεκριμένα, σε αλλοίωση της οπτικής αντίληψης των πασχόντων, ο οποίος αναπτύσσει λάθος τρόπο αντίληψης των μεγεθών τμημάτων του σώματος ή και εξωτερικών αντικειμένων. Τα συμπτώματα κατά κανόνα εκδηλώνονται το βράδυ. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστές οι αιτίες που το προκαλούν, οι γιατροί, ωστόσο, θεωρούν ότι μπορεί να προκληθεί από τυπική ημικρανία, επιληψία κροταφικού λοβού, όγκο στον εγκέφαλο, ψυχοδραστικά φάρμακα και από λοιμώξεις του ιού Epstein-Barr. Για το σύνδρομο της «Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων» δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Το σύνδρομο της ξένης προφοράς

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια διαταραχή η οποία προκαλείται σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, αφού κάνει την εμφάνισή της μετά από εγκεφαλικού επεισοδίου ή τραυματισμού. Μπορεί να οφείλεται και σε σκλήρυνση κατά πλάκας. Προκαλεί ξαφνική αλλαγή στον προφορικό λόγο, καθώς ο ασθενής, εξακολουθεί, μεν, να μιλάει στη μητρική του γλώσσα, αλλά με έντονη προφορά άλλης, ξένης γλώσσας. Η εκφορά του λόγου μπορεί να εναλλάσσεται ως προς το χρόνο, τον τονισμό και την τοποθέτηση της γλώσσας.

Η γνωστότερη περίπτωση είναι ίσως αυτή μίας 28χρονης η οποία, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1941, χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσμα βόμβας μετά την επίθεση βρετανικών βομβαρδιστικών στο Όσλο της Νορβηγίας. Η γυναίκα έμεινε σε κώμα για 3 – 4 ημέρες, από το οποίο ξύπνησε με ημιπληγία στη δεξιά πλευρά της, και πλήρη αφασία. Δύο μήνες μετά τον τραυματισμό ανάρρωσε, μεν, πλήρως, ωστόσο, άρχισε να μιλάει νορβηγικά με έντονη γερμανική προφορά, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι ήταν Γερμανίδα. Η ίδια αντιμετώπισε έντονο ρατσισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που απέφευγαν τις κοινωνικές συναναστροφές μαζί της.

Το σύνδρομο των Walking Dead (ή Cotard)

Το σύνδρομο διέγνωσε για πρώτη φορά, το 1882, ο νευρολόγος από το Παρίσι, Dr. Jules Cotard. Ονομάζεται και σύνδρομο των Walking Dead.

Η σπάνια νευροψυχιατρική πάθηση περιλαμβάνει «σειρά παραληρημάτων», τα οποία και πηγάζουν από την πεποίθηση των πασχόντων ότι έχουν «χάσει όργανα, αίμα ή μέρη του σώματος», ή έχουν χάσει «την ψυχή τους ή θεωρούν πως έχουν πεθάνει». Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε ασθενείς με διαταραχές διάθεσης, ψυχωσικές διαταραχές και ιατρικές καταστάσεις». Τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά ανταποκρίνονται καλύτερα στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), παρά στη φαρμακολογική θεραπεία.

σύνδρομοψυχίατροςθεραπείαειδήσεις τώραΗ Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων