Η σημασία της άσκησης στην τρίτη ηλικία
NewsroomΑδιαμφισβήτητα η γυμναστική είναι ένα αποτελεσματικό «φάρμακο» για όλες τις ηλικίες. Όμως, η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής ειδικά στην τρίτη ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί φροντίζει την σωστή λειτουργία του σώματος,του πνεύματος και τις καθημερινές ανάγκες αυτοεξυπηρέτησης.
Άτομα σε προχωρημένη ηλικία για να έχουν διαύγεια, λειτουργικότητα και σωματική ευεξία είναι καλό να ασκούνται με συχνότητα 3-4 φορές την βδομάδα.
Η άσκηση με αντιστάσεις (σωματικό βάρος και εξοπλισμός) προσφέρει σημαντικό όφελος, διότι βοηθά στην συντήρηση και την ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού, καθώς και στη λειτουργικότητα, με συνέπεια την ψυχολογική ανάταση και την ευεξία (έκκριση ορμονών). Επιπλέον, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο τουλάχιστον 35 διαταραχών, ανάμεσα στα οποία είναι και η μείωση της φλεγμονής αλλά και του κοιλιακού λίπους.
Τουλάχιστον το 10% του χρόνου προπόνησης πρέπει να έχει την απαιτούμενη ένταση – διάρκεια ώστε να νιώσει ο ασκούμενος το «κάψιμο» στους μύες. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όταν υπάρχει το λεγόμενο «κάψιμο» στον μυ (γαλακτικό οξύ), αυτό έχει θετική επίδραση και στον εγκέφαλο, καθώς το γαλακτικό οξύ (lactate) δρα ευεργετικά στην υγεία των εγκεφαλικών νευρώνων.
Ταυτόχρονα όμως, το γαλακτικό οξύ δρά και σαν ορμονικό σήμα. Έτσι, επιδρά και σε άλλους ιστούς του σώματος εκτός του μυϊκού ιστού, όπως στο συκώτι και στον εγκέφαλο, ενώ ταυτόχρονα ωφελείται σημαντικά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ειδικά στον εγκέφαλο, η έκκριση του γαλακτικού οξέος βελτιώνει την λειτουργία των νευρώνων, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτες.
Ασκήσεις που συστήνονται για ηλικιωμένους ασκουμένους ειναι:
- αερόβια άσκηση (μέτριας έντασης),
- ασκήσεις ενδυνάμωσης,
- ιδιοδεκτικότητας (αίσθηση που μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη θέση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση των μελών του σώματός μας) και
- ισορροπίας.
Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Αυστριακός φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν: «Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής».
*Γράφει η Νεκταρία Τσαλαβούτα, Certified Personal Trainer
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό