Επένδυση «μαμούθ» στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της DEMO ΑΒΕΕ και πώς εξελίσσεται
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΣυνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι επενδύσεις «μαμούθ» που έχει ξεκινήσει η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία DEMO και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Μία επένδυση ύψους 356 εκατ. ευρώ που αποτελεί ένα μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού της πλάνου για τη χρονική περίοδο 2021-2027 και θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς εκτός των άλλων θα δημιουργήσει και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για ένα πλάνο που αφορά σε επέκταση της παραγωγής σε ενέσιμα γενόσημα φάρμακα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων καθώς και προϊόντα βιοτεχνολογίας τα οποία θα παράγονται επί ελληνικού εδάφους συμβάλλοντας δραστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές και την ισχυροποίηση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
Ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE μιλά στο ethnos.gr για τα σχέδια της εταιρείας που οδηγούν στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, στην παραγωγική διαδικασία που θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, αλλά και στη βιοτεχνολογία που φέρνει την Ελλάδα και πάλι στο προσκήνιο της παραγωγής φαρμάκων.
Ερ: Γιατί επιλέξατε σε αυτή τη χρονική συγκυρία να επενδύσετε σε νέα εργοστάσια και νέες μονάδες παραγωγής, την ώρα που σε άλλες χώρες παρατηρείται μάλλον περιορισμός των επενδύσεων λόγω και της ενεργειακής κρίσης;
Απ: Το επενδυτικό μας πλάνο έχει αναγγελθεί και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2021, και είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού της DEMO για την επόμενη δεκαετία. Οι τομείς στους οποίους επιλέξαμε να επενδύσουμε αναδείχθηκαν βέβαια ιδιαιτέρως εν μέσω μίας άλλης κρίσης, της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας η οποία ανέδειξε τελικά τα ελαττώματα της «άκρας παγκοσμιοποίησης με τις ελλείψεις που προέκυψαν. Στην Ελλάδα δεν είχαμε ελλείψεις γιατί στη χώρα μας έχουμε εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που εγγυάται την επάρκεια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να επανέλθει και να ενισχυθεί η παραγωγική διαδικασία σε ευρωπαϊκό έδαφος και δη σε ελληνικό ακόμη και εν μέσω κρίσης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μόνο η ενεργειακή κρίση αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη μελλοντική υγειονομική κρίση. Για μας είναι σημαντικό να υπάρχει ανάπτυξη α’ υλών για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης καθώς και την απεξάρτηση από τρίτες χώρες.
Αυτός είναι και ο προσανατολισμός του επενδυτικού μας προγράμματος: έρευνα και ανάπτυξη πρώτων υλών στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων στις μονάδες που κατασκευάζουμε στην Τρίπολη. Ενδεικτικά να σας πως ότι η μονάδα μας στην Τρίπολη έχει παραγωγική δυναμικότητα σε 270 τόνων πρώτης ύλης και 324.000.000 τεμαχίων τελικού προϊόντος. Με την παραγωγή μας θα μπορούμε να καλύψουμε 20% της ευρωπαϊκής αγοράς. Δημιουργούμε πάνω από 700 θέσεις εργασίας και κάνουμε την Τρίπολη σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας.
Ερ: Θεωρείτε ότι στη χώρα μας αλλά και γενικά στην Ευρώπη υπάρχει το έδαφος για ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων;
Απ: Και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη γενικά πρέπει να φανεί τολμηρή και να συνεχίσει την στρατηγική που ξεκίνησε μετά την πανδημία, ενισχύοντας τις τοπικές φαρμακοβιομηχανίες. Αν παραμείνει η τιμή βασικό κριτήριο, οι χώρες της Ασίας θα έχουν σταθερά συγκριτικό πλεονέκτημα ιδίως με την ενεργειακή κρίση που επηρεάζει τα κόστη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας Το μοντέλο Καινοτομία, Επενδύσεις, Εξωστρέφεια, είναι σωστό επί της αρχής, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια εστίασε υπέρμετρα προς την καινοτομία, αφήνοντας σημαντικά λιγότερους πόρους προς τις παραγωγικές επενδύσεις. Σήμερα είναι η εποχή που πρέπει να επανέλθει η ισορροπία, να επενδύσουμε σε παραγωγικές υποδομές και σε ερευνητική δραστηριότητα που τροφοδοτεί την παραγωγή.
Χρειάζονται όμως και προγράμματα που θα στηρίζουν και θα ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα. Το επενδυτικό clawback είναι ένα τέτοιο πλαίσιο, που μας δίνει τη δυνατότητα να φύγουμε από μία συνθήκη συντήρησης και να κινηθούμε αναπτυξιακά, βάζοντας βάσεις για το αύριο.
Ερ: Οι πολίτες ακούνε συχνά πια για ανάπτυξη και πολλοί ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται τι αποτύπωμα θα έχει αυτό στην κοινωνία. Τι σημαίνει στην πράξη κάνω «έρευνα και ανάπτυξη»;
Απ: Η έρευνα και ανάπτυξη αφήνουν μακροχρόνιο θετικό αποτέλεσμα τόσο για τον κλάδο, όσο και για την εθνική οικονομία και τη χώρα συνολικά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ η επενδύσεις στην Ε&Α έχουν επίδραση στο ΑΕΠ ίση με το 116% της επένδυσης. Στη DEMO έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση σε αυτό τον τομέα, και μάλιστα το RnD αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα επενδύσεών μας ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση.
Καταρχάς, μέσω της έρευνας και ανάπτυξης δημιουργείται ένα μακροπρόθεσμο pipeline που τροφοδοτεί τη φαρμακοβιομηχανία με προοπτικές ανάπτυξης σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω παραγωγή ελληνικών γενόσημων φαρμάκων που αφενός εγγυόνται την επάρκεια της χώρας σε προσιτά υψηλής ποιότητας φάρμακα, αφετέρου αποτελούν το δεύτερο πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν. Παράλληλα, όμως η έρευνα και ανάπτυξη αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν ποιοτικά το επιστημονικό πρόσωπο της Ελλάδας απορροφώντας νέους επιστήμονες και συμβάλλοντας στο brain gain. Στην επιστροφή δηλαδή των επιστημόνων μας στην πατρίδα όπου οι συνθήκες πια θα είναι καλύτερες. Εξάλλου οι επενδύσεις μας δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας.
Ερ: Επενδύετε πια και στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Είναι ένας τομέας μάλλον όχι γνώριμος για την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας. Σε τι αποσκοπείτε;
Τα βιολογικά φάρμακα αποτελούν ήδη τις κύριες θεραπείες για πολλές σημαντικές ασθένειες. Είναι πλέον το παρόν στον τομέα του φαρμάκου. Συνεπώς είναι σημαντική η ανάπτυξη και παραγωγή βιοομοειδών, φαρμάκων όμοιων με τα πρωτότυπα φάρμακα βιοτεχνολογίας, που όμως λόγω του ότι έχει λήξει η πατέντα τους μπορούν να παραχθούν και να διατεθούν σε πιο προσιτό κόστος.
Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την πρόσβαση περισσότερων ασθενών στις θεραπείες αυτές, όσο και για τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας. Η DEMO σε όλη την ιστορία της έχει εστιάσει και αναπτυχθεί με μακροχρόνια προοπτική και καινοτομίες που έχουν εφαρμογή ευρείας κλίμακας.
Σε αυτό το μήκος κύματος είναι και οι επενδύσεις μας στον τομέα αυτό. Οι επενδύσεις στην Βιοτεχνολογία είναι μία σημαντική στιγμή όχι μόνο για την DEMO και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά για τη χώρα συνολικά. Με τις επενδύσεις μας σε βιοομοειδή καινοτομούμε στην Ελλάδα και ανοίγουμε τον δρόμο αυτό για πρώτη φορά στη χώρα μας. Με τις επενδύσεις μας στη βιοτεχνολογία πάμε την Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή