Υγεία|29.11.2022 09:18

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την απόφαση του ΣτΕ – Ανακοινώσεις Πλεύρη

Newsroom

Oι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουρίου 2023, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση. Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Mega.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην συμβολική κατάληψη και την αντίδραση των υγειονομικών, σχολιάζοντας πως «οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίας» και τόνισε πως τα νοσοκομείο ανήκουν σε όλους.

«Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, όμως υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί και δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση να αποκλιμακωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν. Λένε ότι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν σε συνδικαλιστές, ανήκουν σε όλο τον λαό».

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται πως το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Υγείας επιτρέπει  ουσιαστικά στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν ιατρικές πράξεις και το αντίστροφο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και τις τρεις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

  • Μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ
  • Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο

«Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρούς. Δεν θα τους ρωτήσει εάν είναι επικουρικός ή με μπλοκάκι. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βγαίνουν προκηρύξεις και είναι άγονες», τόνισε.

Μέτρα δύο ταχυτήτων

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ θα τεθεί επί τάπητος από την επιτροπή των ειδικών που αναμένεται να συνεδριάσει για να καθορίσει το πλάνο της επιστροφής. Πάντως, ήδη το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχει έτοιμη πρόταση προς τους ειδικούς η οποία προβλέπει την επιστροφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ειδικά για τους γιατρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές, 170 είναι οι ανεμβολίαστοι γιατροί, 800 οι νοσηλευτές ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Συνολικά 7.000 είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά οι 5.300 εργάζονται ήδη με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ 1.700 υγειονομικοί είναι σε αναστολή και αναμένεται να επιστρέψουν.

Συγκεκριμένα στο συρτάρι του υπουργείου Υγείας υπάρχει πρόταση που προβλέπει παραπάνω από ένα rapid test την εβδομάδα για τους γιατρούς που θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Τα τεστ που θα πρέπει να τα κάνουν οι γιατροί με δικά τους έξοδα.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλου τύπου απαγορεύσεις που να σχετίζονται με την παρουσία τους στις κλινικές, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δε θα επιστρέψουν μόνο με ένα τεστ όπως ισχύει σήμερα για τους επισκέπτες στα νοσοκομεία, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμανε πως δε θα εφαρμοσθεί κανένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο για τους ανεμβολίαστους γιατρούς.  

Να σημειωθεί ότι σήμερα και όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, πραγματοποιούν ένα τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Πάντως, αντίστοιχα αυστηρά μέτρα αναμένεται να εφαρμοσθούν και για τους νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Ωστόσο, το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr να υπάρξουν διαφοροποιημένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους διοικητικούς υπαλλήλους που θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

Επειδή ακριβώς δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς, είναι πιθανό να επιστρέψουν με μόνο ένα rapid test στις θέσεις τους. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιο νόσημα και ταυτόχρονα έχουν covid, νοσηλεύονται στους ίδιους χώρους με ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό αλλά πάσχουν από το ίδιο νόσημα. Γεγονός που δείχνει την απόλυτη έλλειψη μέτρων στο ΕΣΥ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ανεμβολίαστοιυγειονομικοίειδήσεις τώραΘάνος Πλεύρης