Υγεία|02.12.2022 22:52

Υγιεινή πίτσα με την ίδια, υπέροχη γεύση: Πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Newsroom

Ένα τροποποιημένο αμυλούχο προϊόν το οποίο μπορεί να προστεθεί σε πολλά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες χωρίς να επηρεάζει τη γεύση, το χρώμα ή την υφή τους, ανέπτυξαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας.

Το όνομα του προϊόντος είναι FiberX και μπορεί να προστεθεί σε αγαπημένες λιχουδιές όπως οι πίτσες και τα κέικ. Το FiberX παράγεται από εγγενή άμυλα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η μανιόκα ή κασσάβα και, όπως ακριβώς δρουν οι πραγματικές φυτικές ίνες, αντιστέκεται στην πέψη στο ανθρώπινο έντερο, επιτρέποντας στους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο να το ζυμώσουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν την πεπτική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ομάδα πίσω από το προϊόν, αυτό μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ώστε να τα κάνει πιο υγιεινά,, καθώς και σε άλλα, που έχουν χαμηλές θερμίδες ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κάτι που είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη). Το FiberX για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοιλιοκάκης, μπορεί να φτιαχτεί και σε gluten – free εκδοχή.

«Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή τους, κάτι που ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα με πολλά συμπληρώματα φυτικών ινών που διατίθενται στο εμπόριο σήμερα», σημειώνει ο Ασγκάρ Φαρανάκι, τεχνολόγος τροφίμων και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο RMIT.

Χρησιμοποιώντας το FiberX οι ερευνητές, με βάση τις δοκιμές γεύσης, πρόσθεσαν έως και 20% επιπλέον φυτικές ίνες σε διάφορα τρόφιμα, χωρίς να επηρεαστεί, με οποιοδήποτε τρόπο η γεύση και η υφή τους. Για την παραγωγή του FiberX, οι επιστήμονες τροποποίησαν την αρχική δομή του αμύλου σε μοριακό επίπεδο, πριν το δοκιμάσουν με πεπτικά ένζυμα για να δουν πώς λειτουργεί στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού.

Η επιστήμονας τροφίμων Μάσα Ματζούμπι, του πανεπιστημίου RMIT εξήγησε ότι, «μόλις το ανθεκτικό άμυλο περάσει από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα αντοχής για να μετατραπεί επιτυχώς σε διαιτητικές ίνες».

Προς το παρόν, με αυτή τη μέθοδο, περίπου το 80% του αρχικού αμύλου μπορεί να μετατραπεί σε φυτικές ίνες. Πλέον, η ίδια ομάδα εξετάζει περισσότερο οικολογικούς και φυσικούς τρόπους εφαρμογής της μετατροπής του FiberX, πριν την μαζική παραγωγή του.

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για τον οργανισμό μας

Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν μπορούν να χωνευτούν από το ανθρώπινο έντερο, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος διατηρώντας το με αυτό τον τρόπο σε υγιή κατάσταση. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 και, η κατανάλωσή τους, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυσικές φυτικές ίνες παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου, οπότε ο αντίκτυπος αυτού του τροποποιημένου αμύλου στα μικρόβια που ζουν και μέσα μας θα είναι σημαντικό να αξιολογηθεί.

«Η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών που μπαίνουν στα τρόφιμα, ώστε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και αν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, γεγονός που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη», υπογραμμίζει ο Φαρανάκι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

επιστήμονεςπίτσαφυτικές ίνεςjunk foodειδήσεις τώρα