Πώς εξηγείται η έξαρση των λοιμώξεων σε παιδιά - Τι να κάνουν οι γονείς αν το παιδί τους νοσήσει
NewsroomΈξαρση των λοιμώξεων στα παιδιά παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ η νοσηρότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 41%, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε μια αύξηση της τάξης του 20% κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχει παιδάκι που να μην έχει αρρωστήσει ή να μην αρρωσταίνει και τα παιδιά είναι και η αίτιά που αρρωσταίνουν και οι μεγαλύτεροι» δήλωσε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία».
Ο κος Μαζάνης εξήγησε ότι έχουν διατυπωθεί δύο θεωρίες για την έξαρση που παρατηρείται «Η μία είναι ότι λόγω της καραντίνας και του αποστειρωμένου περιβάλλοντος που έζησαν τα παιδάκια για 2-2,5 χρόνια το ανοσοποιητικό τους δεν έχει προπονηθεί, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο. Η άλλη θεωρία είναι ότι πολλά παιδιά που πέρασαν κορονοιό, αποδιοργάνωσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα μικρόβια που ο οργασμός τα αντιμετώπιζε εύκολα να γίνονται τώρα πιο διεισδυτικά και να προκαλούν σοβαρότερα προβλήματα».
Στη συνέχεια ο παιδίατρος ανέφερε ότι «Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν» και κάλεσε τους γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά με τον πρώτο πυρετό στο νοσοκομείο, αλλά «Να απευθύνονται σε πρώτη φάση στους παιδίατρους για να αποσυμφορηθούν τα εξωτερικά ιατρεία».
Την ίδια ώρα, πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπυρετικών, των αντιβιοτικών, αντιικών, εισπνεόμενων, και των σιροπιών για τον βήχα, είναι δυσεύρετα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κος Θανάσης Παπαθανάσης, από τον φαρμακευτικό σύλλογο, οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα πάγιο πρόβλημα και δεν οφείλονται μόνο στην έξαρση των λοιμώξεων.
«Οι λόγοι που έχουμε ελλείψεις είναι ότι οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλές, αλλά υπάρχει και ένα παγκόσμιο πρόβλημα παραγωγής, λόγω των ελλείψεων πρώτων υλών. Στα φάρμακα που αφορούν τις χρόνιους ασθενείς οι ελλείψεις οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές, ότι λόγω των πολύ χαμηλών τιμών φεύγουν στο εξωτερικό. Θα πρέπει η πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου τα φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας να αφορούν τους Έλληνες ασθενείς» επεσήμανε.
Καταλήγοντας, ο κος Σπύρος Μαζάνης σημείωσε ότι οι ελλείψεις προκαλούν δυσλειτουργίες και σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερούν τη θεραπεία των παιδιών.
- Εύα Καϊλή: Δεσμεύεται η περιουσία της στην Ελλάδα
- Έχασε το ένα μάτι της αλλά δεν το έβαλε κάτω: Κατασκεύασε βιονικά μάτια βγαλμένα από φουτουριστική ταινία
- Πώς η λιλιπούτεια πρόωρη Poppy McBride έσωσε τη ζωή της δίδυμης αδελφούλας της όσο ακόμα βρίσκονταν στη μήτρα
- ΑΑΔΕ: Τρέχει να μαζέψει φόρους και πρόστιμα πριν την παραγραφή τους - Βροχή από ραβασάκια
- Τι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε ξαφνικά να… γυρίζει;
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή