Πρέπει ή όχι να ανησυχούμε για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα; Τι εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τι πρέπει να προσέξουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
NewsroomΚαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ για την έξαρση του κορονοϊού που παρατηρείται στην Κίνα, καθώς τόνισε ότι δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια νέα μετάλλαξη.
«Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική zero Covid με αυστηρούς περιορισμούς, έκανε συνέχεια lockdown, κάνανε πολλά τεστ με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία ή γενικά να πούμε η υβριδική ανοσία, ο συνδυασμός ανοσίας δηλαδή από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό να μην είναι σε καλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια από τη στιγμή που αναστρέψανε τα μέτρα ο ιός να αρχίζει να εξαπλώνεται όπως εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου, πιο γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υβριδική ανοσία και αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια μεγάλη έξαρση αυτή τη στιγμή στην Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Να έχουμε και στο μυαλό μας ότι ο κόσμος είναι 8 δισεκατομμύρια. Οι Κινέζοι είναι γύρω στο 1,5 στα υπόλοιπα 6,5 δισ. δεν υπάρχουν περιορισμοί και ο ιός κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν έχουμε στόχο για εκρίζωση. Δεν το βλέπουμε. Άρα, εγώ δεν διαβλέπω κάποιο κίνδυνο ιδιαίτερο από αυτή την κίνηση» σημείωσε.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι οι κυρίαρχες μεταλλάξεις στην Κίνα βρίσκονται και στην Ευρώπη και αντίστοιχα και στην Αμερική και πρόσθεσε ότι «δεν φαίνεται λοιπόν η έξαρση αυτή τη στιγμή που υπάρχει στην Κίνα να συνοδεύεται από μια μετάλλαξη που δεν κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο».
«Ποτέ δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές βγήκαν δεν μπορέσαμε να τις προβλέψουμε, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο σε όλες αυτές τις μεταλλάξεις: δεν σχετίστηκαν με έξαρση τέτοιου τύπου. Οι μεταλλάξεις αυτές ήρθαν από χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους. Είναι δηλαδή ιδιαίτερα περιστατικά τα οποία δεν μπορούμε ούτε να τα προβλέψουμε και δεν σχετίζονται με τη μαζική εξάπλωση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Δεν ασκείται πίεση στο ΕΣΥ από την έξαρση της γρίπης
«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε δει στην προ Covid εποχή γιατί τα δύο χρόνια που είχαμε Covid δεν υπήρχε κυκλοφορία της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει να δούμε πόσο πιθανό είναι αυτό να δημιουργήσει μια πίεση στο σύστημα υγείας. Καταρχήν έχουμε ένα σύστημα υγείας πολύ πιο προετοιμασμένο από προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουμε αναμονές για ΜΕΘ ενώ άλλες χρονιές υπήρχαν αναμονές για τις ΜΕΘ, για τη γρίπη. Δεν διαφαίνεται λοιπόν μια πίεση για το σύστημα υγείας, η οποία αυτό που αφορά και τον γενικό κόσμο είναι να χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα. Άρα μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά. Έχουμε δει πως κινήθηκε στην Αυστραλία, στο νότιο ημισφαίριο να θυμίσω ότι ο χειμώνας είναι ήταν το καλοκαίρι και είδαν ότι ήρθε η γρίπη δύο μήνες νωρίτερα. Είχαν μία από τις πιο έντονες γρίπες που έχουν ζήσει, αλλά ήταν πλήρως διαχειρίσιμη γιατί πλέον τα συστήματα υγείας έχουν ετοιμαστεί και εξοπλιστεί καλά».
Τι να προσέξουμε στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς
«Εγώ θα επικεντρωθώ πάλι στις πάντα, στις ευάλωτες ομάδες. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο για την Covid, όχι μόνο για τη γρίπη γιατί υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να τους χτυπήσουν. Για την Covid τώρα έχουμε καταπληκτικές θεραπείες για τους άλλους δεν έχουμε. Άρα θα πρέπει να προστατευτούμε για όλους τους άλλους αναπνευστικού ιούς, να προσέξουν όσοι είναι ευάλωτοι και ανοσοκατεσταλμένοι να χρησιμοποιούν τη μάσκα και όσοι δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο να πάνε να το κάνουν ακόμα και τώρα».
- Ο πλανήτης θρηνεί και αποχαιρετά τον έναν και μοναδικό Πελέ - Αθλητές, πολιτικοί, παράγοντες, ομάδες και οργανισμοί λένε «αντίο»
- Διόδια: Έρχονται τσουχτερές αυξήσεις, αλλά... μετά τις εκλογές - Πού θα φτάσουν οι τιμές
- Το έλλειμμα σε πτυχιούχους Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δημιουργεί ευκαιρίες - Ποιες σχολές να «στοχεύσουν» οι νέοι
- Συντάξεις ΕΦΚΑ: Τι αύξηση θα πάρουν όσοι βγουν το 2023
- Τα τρία καλύτερα πρωτοχρονιάτικα δώρα για τους αγαπημένους σου!
- Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
- Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
- Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
- Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά