Υγεία|30.12.2022 16:59

Ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού στην Κίνα - Ποιες λαμβάνουν μέτρα και ποιες... αντιστέκονται - Η θέση της Ευρώπης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)

Κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών έχει προκαλέσει η αυξητική πορεία του κορονοϊού στην Κίνα, με πολλές χώρες να εξετάζουν, ή και να θέτουν ήδη σε εφαρμογή, περιορισμούς. Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ εκφράζουν, πάντως, αντίδραση και αντίθεση σε αυτό.

Ειδικότερα, τα κινεζικά ΜΜΕ τονίζουν πως τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται προκαλούν διακρίσεις.

«Πραγματική πρόθεση είναι να γίνει σαμποτάζ στις τριετείς προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο της Covid-19 και να γίνει επίθεση στο σύστημα της χώρας», γράφει η κρατική εφημερίδα Global Times, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς «αβάσιμους» και «μεροληπτικούς».

Πρόκειται για την πρώτη ξεκάθαρη αντίδραση από την πλευρά της Κίνας, αν και προ ολίγων ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας είχε αναφέρει πως οι δυτικές χώρες «διαστρεβλώνουν τις προσαρμογές της κινεζικής πολιτικής για τον κορονοϊό, προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο».

Χαλάρωση περιορισμών από το Πεκίνο

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών εισόδου από 8 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας έτσι την επανασύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια κοινότητα.

Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες έχουν «ταρακουνηθεί» από την πορεία του κορονοϊού στην Κίνα λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Πεκίνο σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους.

Αρκετές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει υποχρεωτικό τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ωστόσο, χώρες όπως η Μαλαισία και η Νότια Κορέα έχουν επιβάλει ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους.

Μαλαισία: Εξονυχιστικός έλεγχος στους ταξιδιώτες

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται επίσης λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα, στο πλαίσιο νέων μέτρων για να αποτραπεί έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μετά τον τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στον οποίο προχώρησε ξαφνικά το Πεκίνο στις αρχές του μήνα.

Οι ταξιδιώτες που έχουν πυρετό θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Τα λύματα θα εξετάζονται για την παρουσία τυχόν νέων παραλλαγών ή υποπαραλλαγών του ιού.

Η υπουργός Υγείας Ζαλίχα Μουστάφα δεν διευκρίνισε από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Νότια Κορέα: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2η Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

Επίσης, οι βίζες θα είναι βραχείας διάρκειας, ενώ τα αεροσκάφη από την Κίνα θα φθάνουν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσόν. Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο, αλλά δεν αποκλείεται η παράταση της ισχύος τους.

Ισραήλ: Τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Σε εγρήγορση και η Ευρώπη - Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα και ποιες αντιστέκονται

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Ευρώπη. Η Ιταλία έχει αποφασίσει ήδη να υποχρεώνει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Πρόκειται για μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν.

Μάλιστα, η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, αλλά η Γερμανία και η Πορτογαλία δήλωσαν πως δεν βλέπουν την ανάγκη για νέους περιορισμούς, ενώ η Αυστρία έδωσε βάση στα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι οι παγκόσμιες δαπάνες των Κινέζων επισκεπτών άγγιζαν τα 250 δισ. δολάρια ετησίως πριν από την πανδημία.

Στη Γαλλία τηρείται στάση αναμονής, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Στην Ισπανία, οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ ή να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου, δήλωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςνέα μέτραΚίναμέτρα κορονοϊόςΕυρώπη