Επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία και μαζί οι φόβοι για έξαρση των ιώσεων: Δεν έχει έρθει ακόμα η κορύφωση του κύματος, εκτιμούν οι ειδικοί
NewsroomΤα σχολεία άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων με χιλιάδες παιδιά να επιστρέφουν στα θρανία με τους παιδιάτρους να φοβούνται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος έξαρσης των ιώσεων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρρωστήσουν πολλά περισσότερα παιδιά καθώς το ένα θα έρχεται σε επαφή μέσα στην τάξη με πολλά, ενώ ήδη κατάσταση στις ΜΕΘ Παίδων είναι πολύ πιεστική με την Αττική να έχει πληρότητα 50% και τη Βόρεια Ελλάδα 100%.
Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή».
Όπως τονίζει: «Δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Με το που κρυώσει και χαλάσει ο καιρός, βάση δεδομένων θα έχουμε αύξηση των λοιμώξεων γιατί θα κλειστούμε μέσα, κλειστά παράθυρα και γενικά το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, οπότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έξαρση των λοιμώξεων», είπε.
«Θα αυξηθούν κατά 25% οι λοιμώξεις λόγω του ανοίγματος των σχολείων»
Ερωτηθείς σε τι βαθμό θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, ο κ. Μαζάνης εκτίμησε θα επιβαρύνει την κατάσταση κατά 20% – 25%.
Τόνισε ωστόσο ότι και το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι λύση. «Τα παιδιά συναναστρέφονται, βγαίνουν, δεν κάθονται πια, δεν μαζεύεται ο κόσμος. Οπότε αν θέλουμε να περιορίσουμε λίγο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα γνωστά μέτρα πρόληψης, δηλαδή όσο μπορούμε λιγότερο συγχρωτισμό. Επίσης, αν ένα παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και έχει μια νοσηρότητα, φαίνεται ότι είναι άρρωστο, έχει πυρετό, έχει βήχα, ας το κρατήσει η μητέρα στο σπίτι, το παιδί αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν και δεν πρέπει να κολλήσουν περισσότερο γιατί έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, ας φορέσουν μάσκα πηγαίνοντας στο σχολείο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», συμπλήρωσε ο παιδίατρος.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και εάν η χρήση της πρέπει να είναι υποχρεωτική, ο κ. Μαζάνης ανέφερε ότι ο καιρός της υποχρεωτικότητας έχει παρέλθει. «Όλη αυτή η περίοδος έχει δείξει ότι τα παιδιά έχουν υπακούσει παρά πολύ καλά στους κανόνες της προσωπικής υγιεινής και προστασίας. Από το πλύσιμο των χεριών μέχρι και τη μάσκα έχουν ακούσει πολύ περισσότερο από τους μεγάλους. Οι παιδίατροι είδαμε ότι οι μεγάλοι κάνανε κακό στη χρήση της μάσκας, διότι αυτοί αντιδρούσαν βίαια. Το παιδί βλέπει τον γονιό να αντιδρά και θα κάνει το ίδιο. Όμως έχουν πλέον την εκπαίδευση και πειθαρχούν πάρα πολύ», πρόσθεσε.
Τέλος, ο παιδίατρος συμβουλεύει ότι ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι τα σημαντικότερα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιώσεις.
- Πώς Τραμπ και Μπολσονάρου «κατεύθυναν» τους οπαδούς τους: Οι ομοιότητες της επίθεσης στη Βραζιλία με αυτή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ
- Δίκη Φιλιππίδη: «Η ζωή μου καταστράφηκε» - Τι υποστήριξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ της Δευτέρας - Πού θα «χτυπήσουν»
- Μια μοναδική δίποδη αλεπού βρέθηκε στη Βρετανία - «Είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχω δει στη ζωή μου»
- Πετρέλαιο: Η Κίνα «ανοίγει φτερά» και δίνει ώθηση στις τιμές - Ανησυχίες και προβλέψεις
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό