Υγεία|12.01.2023 22:10

Συναγερμός για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Κράκεν»: Τα συμπτώματα και οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Newsroom

Νέα δεδομένα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων φέρνει η εμφάνιση στη χώρα μας της μετάλλαξης XBB.1.5 του κορονοϊού ή αλλιώς «Κράκεν», καθώς σύμφωνα με την Επιδημιολογική Επιτήρηση Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί τα έξι πρώτα κρούσματα στη χώρα μας. Την ίδια ώρα λόγω της γρίπης έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμα δύο άνθρωποι, ενώ αύξηση καταγράφουν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της χώρας.

Στην Ελλάδα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, και οι έξι μολύνσεις από την υποπαραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκαν στην Αττική και συγκεκριμένα, τέσσερις στον βόρειο τομέα Αθηνών και δύο στον δυτικότομέα Αθηνών.

Συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση της νέας υποπαραλλαγής XBB.1.5, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η ΧΒΒ.1.5 έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα».

Γι' αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».

Επίσης, σημειώνει πως από τις 22 Οκτωβρίου 2022 έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

Γρίπη και RSV δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για τη γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση, ωστόσο καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την πρώτη εβδομάδα του χρόνου.

Σημειώνεται ότι μέχρι την 40η εβδομάδα του 2022 έως και το τέλος του έτους νοσηλεύτηκαν 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Παράλληλα ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Αναφορικά με τον συγκυτιακό ιό RSV, η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)είναι και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας.

λοιμώξειςειδήσεις τώραιώσειςΚορονοϊόςΕΟΔΥγρίπη