Υπουργείο Υγείας: Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής πριν τις εκλογές – Τι θα γίνει με φάρμακα, διοικητές νοσοκομείων, προσωπικό γιατρό
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΤις υποθέσεις της τελευταίας στιγμής θα πρέπει να κλείσουν άμεσα οι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς η προεκλογική περίοδος έχει φουντώσει για τα καλά. Με δεδομένο ότι οι εκλογές 2023 αναμένονται την Άνοιξη και πιθανότατα τον Απρίλιο, όλοι οι υπουργοί έλαβαν εντολή να προωθήσουν νομοσχέδια, ρυθμίσεις, τροπολογίες αλλά και εκκρεμότητες κάθε λογής.
Αντίστοιχα και το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα στο κλείσιμο των υποθέσεων της τελευταίας στιγμής. Από αλλαγές σε Διοικητές Νοσοκομείων, μέχρι ρυθμίσεις για φάρμακα, νοσοκομεία αλλά και νομοσχέδια προωθούνται και ετοιμάζονται τις τελευταίες ημέρες.
Εξάλλου αν οι εκλογές γίνουν τελικώς τον Απρίλιο, η Βουλή θα κλείσει νωρίτερα οπότε και «παγώνει» κάθε νομοθετική δραστηριότητα.
Οι αλλαγές στους Διοικητές Νοσοκομείων
Τις τελευταίες ημέρες ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες με τους Διοικητές Νοσοκομείων. Πρόσωπα αλλάζουν και απομακρύνονται ενώ κατά δεκάδες παρατείνονται και οι θητείες.
Διοικητές Νοσοκομείων με χαμηλή απόδοση εξοβελίζονται από το ΕΣΥ έστω και περιορισμένα, καθώς πάντα υπερέχουν οι προσωπικές γνωριμίες με τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης που τους κρατούν στο σύστημα.
Όσοι απολύονται πάντως είναι περιπτώσεις που δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα όλο το διάστημα της παρουσίας τους στο νοσοκομείο. Δεν έχουν βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας ή δεν έχουν διαχειριστεί σωστά τα έκτακτα περιστατικά και τις περιπτώσεις της πανδημίας.
Επίσης εκτός ΕΣΥ βρίσκονται όσοι έχουν κάνει κακή διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων, αφού εμφανίζονται εκτός των άλλων να μην έχουν αποπληρώσει τους προμηθευτές και τα νοσοκομεία τους να έχουν χρέη.
Επίσης υπάρχει και μία κατηγορία Διοικητών οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν και την καλύτερη επικοινωνία τόσο με το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και με τους ασθενείς. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις στελεχών που όμως δεν θα παραμείνουν στο ΕΣΥ.
Τα νομοσχέδια
Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να προωθηθούν όμως πριν από τις εκλογές και κάποια νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας που είχαν προγραμματισθεί.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται επί ποδός για να ολοκληρώσει και να προετοιμάσει τα τρία νομοσχέδια που έχουν ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να φθάσουν έγκαιρα στη Βουλή.
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί εστιάζονται στο να είναι έτοιμα τα νομοσχέδια το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, λένε πηγές του ethnos.gr.
Τα νομοσχέδια που θα πρέπει να έχει έτοιμα το υπουργείο Υγείας άμεσα είναι:
- Για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει περαιτέρω τη δωρεά οργάνων ώστε να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν προσκόμματα στην αλυσίδα διάθεσης των μοσχευμάτων.
- Ένα άλλο νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί θα αφορά στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τη λειτουργία τους. Πρόκειται όπως όλα δείχνουν για ένα διαδικαστικό ζήτημα το οποίο δεν αποκλείεται να προωθηθεί και σε τροπολογίες.
- Μία άλλη εντολή που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου αφορά στη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Θα πρέπει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες για τους ασθενείς που χρειάζονται μία επέμβαση αλλά όχι νοσηλεία μακροχρόνια.
Τα φάρμακα, τα απογευματινά χειρουργεία και ο προσωπικός γιατρός
Άρον άρον κλείνουν όμως εκκρεμότητες και στα φάρμακα αφού εκτός των άλλων νέα σκευάσματα εντάσσονται στην λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από αιτήματα που έχουν κάνει φαρμακευτικές εταιρείες εδώ και πολύ καιρό.
Αντίστοιχα, φάρμακα φθηνά βγαίνουν από τη θετική λίστα, τη λίστα δηλαδή με τα αποζημιούμενα φάρμακα έπειτα επίσης από αίτημα των εταιρειών.
Με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζονται και οι υπουργικές αποφάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία που θα γίνονται από γιατρούς του ΕΣΥ αλλά στα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς.
Αγκάθι παραμένει όμως ο προσωπικός γιατρός αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει αυξηθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ιδιωτών γιατρών και σχεδόν η μισή χώρα είναι ακάλυπτη. Προς ώρας αναζητούνται ακόμη νέα κίνητρα για τον ιατρικό κλάδο, ενώ όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα ολοκληρωθεί από τον επόμενο υπουργό Υγείας μετά τις εκλογές.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης