Υγεία | 21.01.2023 13:29

Ελληνικό εργοστάσιο πρώτων υλών «χτυπά» τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εργοστάσιο πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων αναμένεται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η χώρα μας από την εταιρεία DEMO. Ένα εργοστάσιο που θα αποδειχθεί σωτήριο για τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στην επάρκεια φαρμάκων της χώρας μας μέσω της εγχώριας παραγωγής σκευασμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει ολόκληρη την Ευρώπη αφού θα μπορεί να καλύψει το 37% από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας καθώς και το 30% των αναγκών σε πενικιλινούχα φάρμακα

Η αδυναμία άλλωστε διάθεσης πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο και στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής πρώτων υλών που υπήρχαν στη Ευρώπη έχουν βάλει λουκέτο αφού μεταφέρθηκαν σε Τρίτες χώρες και πλέον όλες οι αγορές προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά από την Κίνα και την Ινδία, με αποτέλεσμα να ναι είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις Ασιατικές αυτές αγορές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα ενταθεί και δεν θα εξομαλυνθεί, καθώς ειδικά η Κίνα που περνά τη δεύτερη σκληρή μάχη με την πανδημία πιθανόν να αδυνατεί να παράξει πρώτες ύλες, αφού τα εργοστάσια της πιθανώς θα υπολειτουργούν εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού.

Γι’ αυτό και η χώρα μας φαίνεται ότι περνά στην αντεπίθεση για την επάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη, αφού θα μπορεί να διανέμει τα φαρμακευτικά της προϊόντα σε όλα τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, καλύπτοντας το 30% των αναγκών σε πενικιλινούχα φάρμακα (αντιβιοτικά) και το 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα.

Ο Δημήτρης Δέμος στο ethnos.gr

Ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE εξηγεί στο ethnos.gr πώς το νέο εργοστάσιο πρώτων υλών που δημιουργείται στην Τρίπολη, θα μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα κέντρο παραγωγής φαρμάκων της Ευρώπης αφού θα εξασφαλίζει την επάρκεια για όλες τις χώρες.

«Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιεί η DEMO στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους €356 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο θα εκτείνεται σε 74.000 τ.μ., θα διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες α’ υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270 τόνων, με 4 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τμχ ενώ θα δημιουργήσει και 600 θέσεις εργασίας στην πλήρη λειτουργία του» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δέμος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο εργοστάσιο της DEMO που βρίσκεται στην Τρίπολη θα μπορεί να καλύψει το 30% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα.

Ο Δημήτρης Δέμος για τις ελλείψεις

Ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας εξηγεί: «Το θέμα των ελλείψεων είναι πολυδιάστατο. Υπάρχουν 2 -3 δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν: Διανύουμε μία περίοδο που παράλληλα με το Covid που παραμένει στην ζωή μας, αντιμετωπίζουμε και μία σειρά λοιμώξεων που έρχονται να προστεθούν πάνω στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Τα εργοστάσια που παράγουν τα τελικά προϊόντα δηλαδή τα φάρμακα στην Ευρώπη, θα πρέπει να προμηθεύουν με μεγαλύτερες ποσότητες τη χώρα μας. Αλλά έχουμε το εξής θέμα: Οι υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ, δεν έχουν επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα και οι ποσότητες που αποστέλλουν δεν καλύπτουν τον γενικό πληθυσμό.

Έχουμε δηλαδή μειωμένη παραγωγικότητα σε φάρμακα και πρώτες ύλες. Και το ζήτημα είναι ότι οι πρώτες ύλες σε ποσοστό 60-80% έρχονται από την Ινδία και την Κίνα. Εξαρτόμαστε πλήρως από εκεί. Άρα έχουμε μείωση παραγωγής στις δυο αυτές χώρες λόγω covid. Μάλιστα στην Κίνα λόγω της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, δε δούλευαν σε πλήρη παραγωγή. Και πλέον δεν γνωρίζουμε εάν λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας που καταγράφεται στην Κίνα, επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Παράλληλα δεν γνωρίζουμε και πόσο θα διαρκέσει η μειωμένη παραγωγή πρώτων υλών. Πρόκειται πάντως για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, και όποια κυβέρνηση και να είχαμε στη Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων».

Οι παράλληλες εξαγωγές

Ο κ. Δέμος εξηγεί στο ethnos.gr ότι οι ελλείψεις φαρμάκων δεν οφείλονται στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, ένα φαινόμενο κατά το οποίο φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα από την Ελλάδα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι τιμές πώλησης είναι πιο συμφέρουσες. Και αυτό διότι δεν πραγματοποιούνται παράλληλες εξαγωγές ούτε στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) καθώς τα παραλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ και είναι διασφαλισμένα για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά ούτε και στα πολύ φθηνά λόγω περιορισμένου κέρδους τα οποία είναι αυτά που απουσιάζουν σήμερα από τα ράφια των φαρμακείων. «Αυτά που έχουν πρόβλημα στην αγορά σήμερα είναι τα φθηνότερα φάρμακα με τα οποία τροφοδοτείται η αγορά με μειωμένες ποσότητες», σημειώνει.

Η Κίνα και η Ινδία

Ο Δημήτρης Δέμος περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή των πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία. «Έχει δημιουργηθεί ένα ολιγοπώλιο στην Κίνα και την Ινδία κάτι που εμείς το είχαμε προβλέψει, γι’ αυτό και οι τιμές στις πρώτες ύλες είναι αυξημένες και μάλιστα δεν αναμένεται να μειωθούν το επόμενο διάστημα. Εκτιμώ ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να είναι στα ύψη και τα επόμενα χρόνια. Στο παρελθόν είχαμε ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής πρώτης ύλης. Αλλά λόγω του υψηλού κόστους μεταφέρθηκαν στην Κίνα.

Η αγορά της Κίνας αντιλαμβανόμενη την αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο, αύξησε τις τιμές της και άλλαξε την τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν και εργοστάσια και την τελική παραγωγή του προϊόντος το οποίο και πωλούν στην Ευρώπη».

Αυτή η στροφή που καταγράφηκε στην Κίνα πριν από λίγα χρόνια, έδωσε στην εταιρεία DEMO το έναυσμα για να ξεκινήσει τη δημιουργία εργοστασίου για πρώτες ύλες στην Τρίπολη, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.

«Η πρώτη ουσία που θα παράξουμε θα είναι η αμοξικιλλίνη που είναι μία από τις βασικές δραστικές ουσίες που λείπουν σήμερα από την ελληνική αγορά αλλά και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή.

Θα μπορούμε να καλύψουμε με το εργοστάσιο της Τρίπολης το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, αφού θα παράγουμε 125 τόνους πρώτης ύλης για πενικιλινούχα φάρμακα που ισοδυναμεί με το 30% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Το δεύτερο εργοστάσιο που κατασκευάζουμε επίσης στην Τρίπολη θα καλύπτει το 37% από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας που χρειάζεται η Ευρώπη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αντεπίθεση της επάρκειας φαρμάκων στην Ευρώπη η οποία ξεκινά από την Ελλάδα.

Και αυτό διότι η Ελλάδα θα είναι σύντομα από τους βασικούς παίκτες στη Ευρώπη μέσω της επένδυσής μας. Θα αρχίσουμε να παράγουμε στο τέλος του 2024.

Τα αναπτυξιακά προγράμματα άλλωστε που αφορούν σε όλη τη φαρμακοβιομηχανία αγγίζουν τα 520 εκατ. ευρώ για τα έτη 2022 και 2023. Πρόκειται για επενδύσεις 520 εκατ. ευρώ που θα μας οδηγήσουν να είμαστε οι βασικοί παίκτες γενοσήμων στην Ευρώπη.

Το 80% των πρώτων υλών έρχεται από Κίνα και Ινδία. Εμείς θεωρούμε ότι η τοπική παραγωγή πρώτων υλών και φαρμάκων είναι η λύση.

Ως χώρα είμαστε ένα βήμα μπροστά καθότι η Ελλάδα ξεκίνησε πρώτη να δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό της παραγωγής ενέσιμης πενικιλίνης. 

Γίνονται άλματα που μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε, ώστε να μην είμαστε συνυφασμένοι μόνο με τον τουρισμό και τη ναυτιλία αλλά να γίνουμε και χώρα παραγωγός γενοσήμων» καταλήγει ο Δημήτρης Δέμος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώραφάρμακαΤρίποληεργοστάσιο