Υγεία|11.02.2023 22:35

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος επιδημιών; Ο καθηγητής Κιουμής απαντά στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ορατός είναι ο κίνδυνος, αλλά όχι ιδιαίτερα πιθανός με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σωστά και στον κατάλληλο χρόνο όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το τουρκικό κράτος, να ξεσπάσει επιδημία χολέρας, πανώλης ή άλλης βακτηριακής λοίμωξης μεταξύ των σεισμόπληκτων στη γειτονική χώρα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, σημειώνοντας ότι, στο ενδεχόμενο που οι φόβοι επιβεβαιωθούν, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση μιας οποιαδήποτε επιδημίας, με δεδομένο τον ασύλληπτο αριθμό των πληγέντων από το σεισμό.

Κατά τον καθηγητή, ο κίνδυνος να ξεσπάσει επιδημία δεν προέρχεται από τα σώματα των νεκρών που κείτονται ανάμεσα στα χαλάσματα και κάτω από εκατοντάδες τόνους δομικών υλικών, αλλά από τις κακές συνθήκες υγιεινής και τα μικρόβια που ενδεχομένως μπορούν να παρεισφρύσουν στο πόσιμο νερό.

«Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει επιδημία χολέρας, πανώλης ή άλλης βακτηριακής λοίμωξης είναι υπαρκτό αλλά όχι ιδιαίτερα πιθανό. Υπάρχει πάντοτε αυτό το ενδεχόμενο σε τέτοιες καταστάσεις. Η χολέρα δε δημιουργείται από τα ανθρώπινα σώματα. Πρέπει να υπάρχει ένα μικρόβιο, για παράδειγμα στο νερό, ώστε να προκληθεί μόλυνση και αυτή στη συνέχεια να διασπείρεται. Το μικρόβιο μπορεί να υπάρχει στους σωλήνες αποχέτευσης και από διαρροή μπορεί να περάσουν υγρά και στους σωλήνες ύδρευσης, αφού ξέρουμε ότι σε πολλές πόλεις οι δύο αυτοί σωλήνες δεν απέχουν και πολύ. Επίσης, επιδημία μπορεί να προκληθεί από κακές συνθήκες υγιεινής, για παράδειγμα στις τουαλέτες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής

Εμφιαλωμένα νερά και σωστή ανάπτυξη των καταυλισμών

Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η στάση του τουρκικού κράτους στην αντιμετώπιση των σεσμόπληκτων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσης επιδημίας. Όπως υποστηρίζει, είναι απαραίτητο να διανέμεται εμφιαλωμένο νερό στους σεισμόπληκτους και να διασφαλιστεί απαραιτήτως ότι οι συνθήκες υγιεινής, κυρίως στις τουαλέτες, θα είναι τουλάχιστον αποδεκτές αν όχι οι κανονικές.

«Αν δε ληφθούν τα συγκεκριμένα μέτρα, ο κίνδυνος εμφάνισης μίας επιδημίας είναι πραγματικός. Θεωρώ, όμως, ότι γνωρίζουν όλους τους κινδύνους οι τουρκικές Αρχές και θα φροντίσουν να τους ελαχιστοποιήσουν. Η αποτελεσματικότητα, όμως, ενός μέτρου εξαρτάται και από το μορφωτικό επίπεδο, το κοινωνικό και το εκπαιδευτικό, του πληθυσμού που απευθύνεσαι. Υπάρχουν πάντοτε κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι σε αναγκάζουν να μην μπορείς να καθορίσεις με ακρίβεια μια κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Κιουμής.

Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό και στους καταυλισμούς που θα κατασκευάσουν οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου να στεγαστούν πρόχειρα οι εκατομμύρια σεισμόπληκτοι, να υπάρχουν οι καλύτερες κατά το δυνατόν συνθήκες υγιεινής.

«Να φέρω ως παράδειγμα την πολιορκία των Αθηνών κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ξέσπασε ο λοιμός, οι άνθρωποι ήταν μαζεμένοι σε περιορισμένο χώρο, δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό και καλές συνθήκες υγιεινής κι έτσι πέθαιναν μαζικά», αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αποφευχθεί ο κίνδυνος

Κατά τον κ. Κιουμή, είναι απαραίτητο να περιμένουμε κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημίας.

«Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι προκειμένου να ανακάμψει απόλυτα η συγκεκριμένη περιοχή και να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θα χρειαστεί μία εικοσαετία. Προφανώς δε χρειάζεται τόσος χρόνος, ώστε να πούμε με σιγουριά ότι αποφύγαμε τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας επιδημίας. Πάντοτε οι πρώτες ημέρες μετά από μία καταστροφή είναι περισσότερο επικίνδυνες. Όμως, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούμε μήνες, ένα χρόνο ή και περισσότερο για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα υιοθετήσει το τουρκικό κράτος και να πούμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο», λέει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας του ΑΠΘ.

Γρήγορη μετάδοση – δύσκολη η αντιμετώπιση

Ο κ. Κιουμής αναφέρει ακόμα ότι η χολέρα η πανώλη και άλλες μικροβιακές λοιμώξεις μεταδίδονται πολύ γρήγορα, ιδίως σε συνθήκες σαν κι αυτές που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι. Υπάρχουν θεραπείες για να αντιμετωπιστούν, όμως, απαιτούνται υποδομές και οι υπάρχουσες στη γειτονική χώρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ανταποκριθούν επαρκώς υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Αυτές οι επιδημίες μεταδίδονται πολύ εύκολα και γι’ αυτό τονίζω ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και ότι θα πρέπει να στηθούν σωστά οι καταυλισμοί. Αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις αρνητικές συνέπειες. Σε μία τέτοια επιδημία θα υπάρχουν και διάρροιες, οι οποίες επιτείνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στους χώρους υγιεινής. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν σε επαρκείς χώρους νοσηλείας, όπου θα είναι απαραίτητο να τους γίνονται ενδοφλέβιες χορηγήσεις υγρών. Όταν μιλάμε για έναν τόσο μεγάλο αριθμό σεισμόπληκτων, δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση μιας επιδημίας», υπογραμμίζει ο κ. Κιουμής.   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

χολέραεπιδημίαειδήσεις τώρασεισμόςνερόΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςσεισμόπληκτοιΤουρκίασεισμός Τουρκία