Υγεία|06.04.2023 22:50

«Επανάσταση» στη μάχη κατά του covid: Δοκιμάστηκε με επιτυχία ρινικό εμβόλιο που σταματά τη λοίμωξη

Newsroom

Επιστήμονες στη Γερμανία ισχυρίζονται πως κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα ρινικό εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει μια λοίμωξη του κορονοϊού στη μύτη και το λαιμό, όπου «χτυπά» ο Covid-19.

Σε πειράματα που έγιναν σε χάμστερ, δύο δόσεις του εμβολίου - το οποίο παρασκευάζεται από μια εξασθενημένη μορφή του κορονοϊού - εμπόδισαν τον ιό να αντιγραφεί στους ανώτερους αεραγωγούς των ζώων, επιτυγχάνοντας ανοσία και αποτρέποντας τη νόσηση, αναφέρει το CNN.

Ωστόσο, το εμβόλιο αυτό έχει να περάσει από πολλά στάδια μέχρι να λάβει έγκριση και να κυκλοφορήσει ενδεχομένως στα φαρμακεία ή τα ιατρεία, ενώ ήδη άλλα ρινικά εμβόλια πλησιάζουν τη γραμμή τερματισμού των κλινικών δοκιμών.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα εμβόλια επόμενης γενιάς για τον κορονοϊού, τα οποία έχουν στόχο να σταματήσουν τον ιό προτού αυτός προλάβει να μας αρρωστήσει και τελικά να αποτρέψουν την εξάπλωση της λοίμωξης, θα μπορούσαν τελικά να αποδώσουν.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να το πετύχουν αυτό είναι με την ενίσχυση της ανοσίας του βλεννογόνου, την ενίσχυση της ανοσολογικής άμυνας στους ιστούς που καλύπτουν τους ανώτερους αεραγωγούς, ακριβώς εκεί όπου ο ιός θα «καθίσει» και θα αρχίσει να μολύνει τα κύτταρά μας.

«Είναι σαν να τοποθετείτε πυροσβέστες κάτω από τον συναγερμό καπνού στο σπίτι σας», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Emanuel Wyler, επιστήμονας στο Κέντρο Μοριακής Ιατρικής Max Delbruck της Ένωσης Helmholtz στο Βερολίνο.

Στις μελέτες που έγιναν σε χάμστερ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Microbiology, δύο δόσεις του ζωντανού αλλά εξασθενημένου ρινικού εμβολίου δημιούργησαν πολύ ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από ό,τι δύο δόσεις ενός εμβολίου με βάση το mRNA ή ενός εμβολίου που χρησιμοποιεί αδενοϊό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το εμβόλιο πιθανώς λειτούργησε καλύτερα επειδή μιμείται στενά τη διαδικασία της φυσικής λοίμωξης.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον τέσσερα ρινικά εμβόλια για τον Covid-19 έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςεμβόλιοΓερμανία