Υγεία | 07.05.2023 16:12

Σημαντική εξέλιξη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ: Θεραπεία επιβραδύνει την υποχώρηση εγκεφαλικών λειτουργιών που συνδέονται με την ασθένεια

Newsroom

Ενα πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει σημαντικά την υποχώρηση των εγκεφαλικών λειτουργιών που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών μελετών. 

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Eli Lilly ανακοίνωσε ότι το φάρμακο Donanemab επιβράδυνε την εξέλιξη των συμπτωμάτων κατά 35% σε διάστημα 18 μηνών στους συμμετέχοντες. Στις δοκιμαστικές μελέτες συμμετείχαν σχεδόν 1.200 άτομα, που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου.

Μετρήθηκαν οι νοητικές λειτουργίες των ασθενών και η ικανότητα τους να εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες, όπως το να διαχειρίζονται τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τον να οδηγούν καθώς και η ικανότητά τους να συζητούν για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας, σύμφωνα με τον τυποποιημένο δείκτη Integrated Alzheimer's Disease Rating Scale (iADRS).

Οι παρενέργειες

Περίπου το ένα τέταρτο εκδήλωσε οίδημα σε τμήματα του εγκεφάλου, ωστόσο χαρακτηρίστηκε σοβαρό  μόνο για το 1,6% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Παράλληλα, οι θάνατοι δύο ασθενών αποδόθηκαν σε αυτό, ενώ ένας τρίτος θάνατος μπορει να συνδέεται με τη θεραπεία.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τόνισαν τι το Donanemab, αν εγκριθεί από τη ρυθμιστική έγκριση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Η Eli Lilly  δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένη» από το αποτέλεσμα της μελέτης και ότι θα υποβάλει τα αποτελέσματά στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ελπίζοντας να λάβει έγκριση στις ΗΠΑ   στο τέλος του έτους.

Ο Mark Mintun, από τον αμερικανικό κολοσσό αναγνώρισε ωστόσο ότι «υπάρχουν σχετικοί κίνδυνοι που μπορεί να είναι σοβαροί και απειλητικοί για τη ζωή, όπως συμβαίνει και για άλλες θεραπείες για εξουθενωτικές και θανατηφόρες ασθένειες» 

Τα στατιστικά στοιχεία

Περισσότεροι από 55 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια. Σημειώνεται ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι ο αριθμός των πασχόντων θα αυξηθεί σε 78 εκατομμύρια έως το 2030 και σε 139 εκατομμύρια έως το 2050.

θεραπείαπαρενέργειεςειδήσεις τώραΑλτσχάιμερ