Θέμα οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης ΕΚΑΒ και ΕΣΥ: Ασθενοφόρα με έναν οδηγό χωρίς εκπαίδευση και... διαχρονικές μεταφορές με αγροτικά
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΣε νούμερο ένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης αναδεικνύονται το ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ, μετά τα δύο τραγικά περιστατικά σε Νέα Μάκρη και Κω όπου έχασαν τη ζωή τους μία 19χρονη και μία 63χρονη.
Η αργοπορία και η έλλειψη ασθενοφόρων προκάλεσαν αλλεπάλληλες κατηγορίες μεταξύ των κομμάτων, λίγες μέρες πριν τις δεύτερες εκλογές. Ωστόσο, το φαινόμενο των καθυστερήσεων του ΕΚΑΒ αλλά κυρίως της μεταφοράς των ασθενών, ακόμη και βαριά πασχόντων με αγροτικά οχήματα και σε καρότσες φορτηγών, δεν είναι νέο.
Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι των νησιών ή απομακρυσμένων περιοχών υποχρεώνονται να μεταφέρουν ασθενείς σε αγροτικά οχήματα προκειμένου να προσεγγίσουν μία μονάδα Υγείας ή ένα Κέντρο Υγείας.
Το φαινόμενο, άλλωστε, είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι από το 2015 (ΠΟΕΔΗΝ) όταν από τότε ακόμη και βαριά πάσχοντες τοποθετούνταν σε καρότσες και σε αγροτικά λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.
Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2016 η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει το γεγονός περιγράφοντας τις τραγικές εικόνες που επικρατούσαν ανά τη χώρα:
«Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων με αγροτικά οχήματα, με ιδιωτικά μέσα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των διακομιζόμενων ασθενών» είχε επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Και τα περιστατικά είναι αλλεπάλληλα, απλά δεν έρχονται πάντοτε στο φως της δημοσιότητας είτε γιατί ο ασθενής επιβιώνει προσεγγίζοντας μονάδα υγείας με αγροτικό, είτε γιατί οι συγγενείς δεν το καταγγέλλουν.
Στο παρελθόν και Τοπικοί Άρχοντες είχαν μιλήσει για μεταφορά ασθενών με αγροτικά οχήματα ή σε καρότσες.
Το πρόβλημα όμως δεν έχει λυθεί παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της Διοίκησης του ΕΚΑΒ η οποία με πορίσματά της έχει προχωρήσει σε σειρά προτάσεων, σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr.
Ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας με έναν οδηγό χωρίς εκπαίδευση
Εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα, όπως έγραψε το ethnos.gr, 40 περιοχές και νησιά να είναι με μόλις ένα ασθενοφόρο, υπάρχουν και τα ασθενοφόρα που ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και η διαχείριση τους γίνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) όπου ανήκουν.
Ειδικότερα, υπάρχουν νησιά όπως η Φολέγανδρος και η Αστυπάλαια που δεν διαθέτουν μονάδα του ΕΚΑΒ και οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από το ασθενοφόρο που διαθέτει η μονάδα Υγείας.
Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ασθενοφόρα αυτά δεν διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά απλώς έναν οδηγό χωρίς εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις.
Σε πολλά περιστατικά, μάλιστα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός ή νοσηλευτής να συνοδεύσει τον οδηγό, εκείνος αναγκάζεται να μετακινήσει μόνος του τον ασθενή ή τον τραυματία ζητώντας ενίοτε και βοήθεια από περαστικούς, όπως έλεγαν στο ethnos.gr άνθρωποι του ΕΚΑΒ.
Γι' αυτό και έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προτάσεις στο υπουργείο Υγείας, όλα τα ασθενοφόρα να είναι υπό τον έλεγχο του ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί να γίνει ένας ορθός συντονισμός, τόσο της χρήσης των οχημάτων όσο και των πληρωμάτων.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό