Δύο ελπιδοφόρα φάρμακα για τους καρκίνους του μαστού και των πνευμόνων
NewsroomΔύο συνταγογραφούμενα φάρμακα δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης και στην πρόληψη της υποτροπής για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, με τα ερευνητικά στοιχεία να έχουν παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), στο Σικάγο.
Ένα χάπι φαίνεται ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, εφόσον λαμβάνεται καθημερινά έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τύπος καρκίνου που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο, περίπου 1,8 εκατ. κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο.
Η οσιμερτινίμπη, φάρμακο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία AstraZeneca, (κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Tagrisso), στοχεύει μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό (ΜΜΚΠ) σε ασθενείς που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF), εμφανίζεται στο 10-25% των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στο 30-40% στην Ασία.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 680 ασθενείς σε στάδια από 1b έως 3a, από 20 χώρες. Οι ασθενείς υποβάλλονταν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια οι μισοί λάμβαναν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.
Σε όσους λάμβαναν το φάρμακο παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Στην πενταετία, το 88% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που πήραν το ψευδοφάρμακο.
Τα στοιχεία αυτά είναι «εντυπωσιακά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρόι Χερμπστ, του Πανεπιστημίου του Γέιλ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα στο συνέδριο. Το φάρμακο εμποδίζει τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά, ανέφερε ο ίδιος.
Το χάπι για τον καρκίνο του μαστού
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο του μαστού, η οποία είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Αν και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ασθενείς θα βιώσουν αργότερα την επιστροφή του καρκίνου. Εάν υπάρξει υποτροπή, συχνά βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Τώρα, μια «πολύ ελπιδοφόρα» έρευνα που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, υποδηλώνει ότι ένα νέο φάρμακο στοχευμένης θεραπείας, η ριβοκικλίμπη, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την επιβίωση και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.
Η ριμποσικλίμπη έχει ήδη δείξει οφέλη επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων η νόσος έχει εξαπλωθεί. Όμως στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα για ασθενείς με πολύ πιο πρώιμο στάδιο νόσου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο που δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Η δοκιμή του φαρμάκου σε προχωρημένο στάδιο έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 25% όταν χρησιμοποιείται με τη συνήθη ορμονοθεραπεία, αντί για την ορμονοθεραπεία μόνη της, μετά από παραδοσιακές θεραπείες.
Σύμφωνα με τον Guardian, έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Όμως, η ρύθμιση σε προηγούμενο στάδιο, όταν οι όγκοι μπορούν ακόμη να αφαιρεθούν χειρουργικά, θεωρείται πολύ μεγαλύτερη ανακάλυψη λόγω του τεράστιου αριθμού ασθενών που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία πριν λάβουν φάρμακα που αναστέλλουν τις ορμόνες για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επανεμφάνιση της νόσου.
Η προσθήκη της ριβοκικλίμπης στην ορμονοθεραπεία έδειξε «σημαντική βελτίωση» στους χρόνους επιβίωσης χωρίς νόσο για ασθενείς με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών